Problemen in de keten kan schaarste in Europa betekenen

Leveranciers waarschuwen dat groenten en fruit steeds schaarser zullen worden, omdat de coronaviruspandemie het wereldwijde verkeer van producten en de mensen die nodig zijn om producten te verwerken, belemmert. Regeringen zoeken naar manieren om eventuele tekorten te verlichten, waaronder ‘groene rijbanen’ om versproducten snel over de grenzen van de EU te kunnen vervoeren, het verkrijgen van een ‘schaduwleger’ van oogstmachines en het versoepelen van de reisregels voor migrerende werknemers.

Terwijl de Europese supermarkten zeggen dat ze nog steeds de meeste producten krijgen, neemt de druk op het aanbod toe bij de bron, in Afrika, een belangrijke leverancier van versproducten, en ook binnen Europa. Winkels die al te maken hebben met hamsterende klanten kunnen moeite hebben om de schappen gevuld te houden.

In Kenia, een belangrijke leverancier van sperziebonen en erwten aan Europa, is de helft van de werknemers in de sector met verplicht verlof naar huis gestuurd omdat de sector niet in staat is om bestellingen te verzenden, zelfs als de vraag van Europese retailers toeneemt.

Zendingen van een andere belangrijke leverancier, Zuid-Afrika, worden steeds moeilijker, omdat het land vanaf afgelopen vrijdag een 21-daagse lockdown ondergaat.

"Alles verliep goed tot eerder deze week, maar nu wordt het erg moeilijk", zegt Hans Muylaert-Gelein, directeur van Fruits Unlimited, een in Zuid-Afrika gevestigd bedrijf dat groenten en fruit exporteert naar het VK. "Steeds meer vluchten worden aan de grond gehouden, dus ik verwacht dat er grote verstoringen zullen optreden in de transport." De vliegtuigen die wel vliegen, laden meer, maar de vrachtkosten in Kenia zijn al verdrievoudigd.

De zeevracht heeft ook de nodige problemen door een tekort aan vrachtwagenchauffeurs en personeel op de vrachtschepen zelf.

"Zelfs bewaarproducten zoals citrus, die normaal gesproken over zee worden vervoerd, zouden kunnen stranden vanwege het tekort aan containers door de eerdere havensluitingen in China. Sinaasappelen en citroenen, de grote bronnen van vitamine C, zijn erg in trek, net als wortel en kool, vanwege de tendens dat mensen proberen gezonder te eten."

Klik hier om de volledige artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven