Peru wil tot 2023 grootste exporteur van bio bananen blijven

Het Peruaanse ministerie van Landbouw en Irrigatie (Minagri) meldt dat het land in 2018 de grootste exporteur van biologische bananen ter wereld was en ook denkt die positie te kunnen behouden tot 2023.

Het succes van bio bananen inspireert telers van het conventionele fruit om de overstap naar de biologische teelt te overwegen, maar hoe winstgevend is het product eigenlijk? Oscar Raymundo, voorzitter van de Vereniging van Bio Telers van Querecotillo (APOQ), stelt ons wat cijfermateriaal ter hand.

Elke hectare biologische bananen levert per jaar ongeveer 32.550 kg exportfruit op, wat overeenkomt met 1.750 dozen per 18,6 kg elk. De huidige prijs voor een doos is $12,35 (€11,20) op de internationale markt.

De jaarlijkse kosten voor het onderhoud van een hectare worden geraamd op ongeveer €14.500. Daarin zit verrekend het loon van de arbeiders voor verschillende taken zoals onkruidbestrijding, het stekken en de verzorging van de trossen. De kosten voor besproeiing en bemesting zijn ook in dit bedrag opgenomen.

Maar ook de biologische certificaten kosten geld. In het geval van de telers aangesloten bij APOQ worden die gedekt door de organisatie. Daarnaast betaalt de organisatie ongeveer €36.000 per jaar voor certificaten nodig voor de export. Dit bedrag wordt gelijk verdeeld over de 600 telers: elk betaalt ongeveer €60.

De regio’s in Peru waar bio bananen worden geteeld zijn Piura, Lambayeque (Olmos), La Libertad (Chepén) en Tumbes. Het teeltareaal bedroeg ongeveer 10.500 hectare in 2018 en dat is het afgelopen jaar lichtjes gedaald.

Bron: gestion.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven