Tesco, Asda, Aldi en Lidl zoeken personeel

Israël: twee keer zoveel kwartaalwinst voor Shufersal
Shufersal, de grootste supermarktketen van Israël, had in zijn vierde kwartaal jaar op jaar gezien meer dan twee keer zoveel netto winst. De winsttoename kwam door de overname van een drogisterijketen en een herwaardering van de eigen vastgoedportfolio. Waar in het vierde kwartaal van een jaar geleden nog een netto winst werd behaald van 49mln sjekel (€12,7mln), bedroeg de winst in de afgelopen periode 117mln sjekel (€30,3mln). De omzet nam toe met 3,5% tot 3,3mld sjekel (€853,1mln). De vergelijkende winkelomzet steeg met 0,9%.
Bron: reuters.com 

Oostenrijk: Spar stelt klanten gerust over leveringsketen
De Oostenrijkse tak van Spar Austria heeft aangekondigd dat de winkels in het eigen netwerk toegang hebben tot een voortdurend aanbod aan verse levensmiddelen. Ook zegt Spar Austria dat de distributiecentra volledig bevoorraad zijn. Naar eigen zeggen verlopen alle logistieke processen volgens plan, zodat schappen regelmatig worden aangevuld. Het bedrijf heeft een beroep op zijn klanten gedaan om op normale wijze boodschappen te doen en af te zien van hamstergedrag. Op deze manier heeft iedere Oostenrijkse consument toegang tot levensmiddelen en andere huishoudelijke benodigdheden. Door de uitbraak van het coronavirus is met name veel vraag ontstaan naar pasta, rijst, producten in conserven en hygiënische middelen. Ook is volgens Spar de vraag naar verse groente gestegen.
Bron: esmmagazine.com 

Portugal: Sonae verbetert jaaromzet met 9%
De Portugese retailer Sonae heeft zijn jaarresultaten voor 2019 bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat de totale omzet van het bedrijf met 9,2% is gestegen tot €6,4mld. De onderliggende bruto winst nam met 22,2% toe tot €599mln. De netto winst kwam neer op €165mln. Het aantal investeringen was in 2019 toegenomen tot €399mln, oftewel €1mln per dag. Een deel van de investeringen is gebruikt voor overnames. De netto schuld was afgenomen met  €167mln. De gemiddelde looptijd van de leningen zit boven de vier jaar, terwijl de schuldkosten op een historisch laag niveau zitten. Er werd een dividend uitgekeerd van  4,63 eurocent per aandeel (+5%). Aan het eind van 2019 stond het dividendrendement op 5,1%.
Bron: sonae.pt 

India: Zomato begint met bezorgdienst voor boodschappen
De Indiase online maaltijdbezorger Zomato gaat nu ook boodschappen aan huis bezorgen. Mogelijk valt de timing van de nieuwe bezorgservice samen met de stijgende vraag naar online retail in verband met het coronavirus. Volgens een rapport van The Economic Times staat Zomato geheel klaar om binnenkort zijn bezorgdienst Zomato Market te introduceren. Zomato is gevestigd in Gurugram en is gespecialiseerd in technologie voor levensmiddelen. Het bedrijf is in gesprek met verschillende online retailers, zoals Grofers en BigBasket. Zomato wil met deze bedrijven een partnerschap beginnen om dagelijkse benodigdheden via het eigen platform aan te bieden. Zomato Market zal in eerste instantie bij wijze van pilotproject van start gaan in Delhi-NCR.
Bron: entrackr.com 

VK: John Lewis & Partners sluiten tijdelijk winkels
The John Lewis Partnership heeft op 23 maart noodgedwongen al zijn 50 John Lewis-winkels moeten sluiten in verband met het coronavirus. Via Johnlewis.com, dat de helft van de omzet van het bedrijf genereert, zal het bedrijf nog wel online actief blijven. Ook de winkels van partner Waitrose en de site waitrose.com blijven actief. Daarnaast blijven de markten in John Lewis Oxford Street en bij Waitrose-winkels open, hoewel deze locaties winkelruimtes delen met John Lewis in Kingston, Ipswich, Stratford, Horsham, Basingstoke en Canary Wharf. Het is voor het eerst in de 155-jarige geschiedenis van John Lewis dat het bedrijf de deuren van zijn vestigingen dicht heeft moeten houden. De afdelingen van Waitrose bij John Lewis-filialen in Watford, Southampton en Bluewater zullen zodoende ook dicht blijven. Via Johnlewis.com kunnen klanten bestellingen aan huis laten bezorgen, of deze klaar laten zetten bij afhaalpunten in Waitrose-supermarkten.
Bron: waitrose.pressarea.com 

Topdrukte bij Britse online supermarkten
Het aantal boodschappenapps dat in het Verenigd Koninkrijk wordt gedownload is met een recordtempo gestegen. Dit blijkt uit statistieken van het marktonderzoeksbureau Apptopia. Onlangs werd de app van Tesco op een enkele dag ongeveer 12.000 keer gedownload. Dat is drie keer zoveel als het gemiddelde aantal downloads per dag van deze app. Ook moest Ocado pas geleden zijn activiteiten als online supermarkt stilleggen, omdat het online platform de toegenomen drukte niet aankon. De wachttijden voor bezorging loopt op tot weken en bij sommige grote retailers zelfs tot een maand. Hoewel veel supermarkten een groot aantal chauffeurs in dienst hebben, is het netwerk van de online supermarktsector niet voorbereid op deze uitzonderlijke stijging in vraag. Morrisons is bezig om 3.500 extra werknemers te werven, waaronder orderpickers en chauffeurs voor thuisbezorging. Co-op heeft vacatures opgesteld voor 4.000 nieuwe medewerkers om de toename in online bestellingen te kunnen verwerken.
Bron: fpcfreshtalkdaily.co.uk 

India wil toezichthouder op e-commerce
De Indiase overheid wil een toezichthouder aanstellen voor de online retailsector. Ook wil de overheid grote bedrijven als Amazon dwingen om informatie te overhandigen, die voor de overheid noodzakelijk is om een nieuw beleid voor ecommerce op te stellen, aldus twee anonieme bronnen van Reuters. Het nieuwe beleid is de laatste poging van India om meer controle over ecommerce te krijgen. Waarschijnlijk zal dit tot zorgen leiden bij Amazon of de Walmart-dochteronderneming Flipkart. Deze bedrijven hebben nu al te maken met strengere regels voor buitenlandse investeringen, die vorig jaar in India van kracht werden. De plannen van de Indiase overheid komen op een moment waarin het belang van grote ecommercebedrijven wegens de uitbraak van COVID-19 steeds meer toeneemt. De nieuwe toezichthouder is bij machte om alle informatie van bedrijven te eisen en om de nieuwe regelgeving omtrent ecommerce toe te passen. Daarbij is de toezichthouder gemachtigd om ook andere Indiase wetgeving toe te passen op het vlak van consumentenbescherming en eerlijke concurrentie.
Bron: reuters.com 

VK: Tesco, Asda, Aldi en Lidl zoeken personeel
Britse supermarkten zijn naarstig op zoek naar nieuw personeel. De ketens Tesco, Asda, Lidl en Aldi hebben aangegeven op zoek te zijn naar duizenden werknemers in verband met de toegenomen vraag vanuit de consument. Eerder gaf de Britse overheid aan dat werknemers bij bedrijven die door de huidige pandemie nadelig zijn beïnvloed via uitkeringen gegarandeerd doorbetaald zullen krijgen. Sainsbury's heeft klanten verzocht om 1 meter afstand te houden bij het benaderen van personeel. Verder hebben de Britse supermarkten te maken met hamstergedrag door consumenten die wegens het coronavirus een voorraad aan willen leggen.
Bron: bbc.com 

VS: Amazon vraagt klanten mee te werken aan misdaadonderzoek
Amazon heeft aan zijn klanten gevraagd om mee te werken aan een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van justitie. Het onderzoek is gericht op andere partijen, die via het ecommerceplatform van Amazon actief zijn. Amazon heeft klanten geïnformeerd, die mogelijk van deze bedrijven producten hebben gekocht. Mogelijk draait het onderzoek om bedrijven die de situatie rondom het coronavirus misbruiken door prijzen op het platform van Amazon uit te hollen.
Bron: reuters.com 

VS: FMI en IFDA werken samen wegens coronavirus
Nu door de COVID-19-pandemie de Amerikaanse horeca- en levensmiddelensector in crisis verkeert, is de brancheorganisatie IFDA (International Foodservice Distributors Association) een samenwerkingsverband aangegaan met de FMI (Food Industry Association). In tegenstelling tot de horecasector heeft de supermarktsector juist te maken met een torenhoge vraag, die veel druk op retailers zet. Door de samenwerking kunnen bedrijven in de horeca- en levensmiddelensector hun middelen overhevelen naar de supermarktsector. Bedrijven die door de IFDA worden vertegenwoordigd kunnen via een speciaal programma worden verbonden met supermarkten en groothandelaars, zodat ongebruikte middelen en capaciteiten alsnog worden benut. Deze middelen betreffen onder andere producten, maar ook logistieke middelen en capaciteiten bij distributiecentra. Door op deze manier producten en middelen over te hevelen, kunnen supermarkten meer aanbod creëren en zo de toegenomen vraag beter tegemoet komen, aldus IFDA en FMI.
Bron: supermarketnews.com 

Amazon wil vier Fairway Market-locaties overnemen
Amazon is mogelijk binnenkort de eigenaar van vier Fairway Market-vestigingen in New York en New Jersey. Na het faillissement van Fairway Market is onlangs begonnen met de executieverkoop van de 14 vestigingen in het netwerk van de keten. Amazon heeft op vier van deze vestigingen een bod uitgebracht. Hoewel het veilingproces nog niet is afgerond, wordt wel verwacht dat Amazon de vier vestigingen over zal nemen. De locaties die Amazon in handen wil krijgen bevinden zich in Pelham in New York, Woodland Park en Paramus in New Jersey en in Brooklyn. Fairway heeft twee verschillende vestigingen in Brooklyn, waarbij het niet duidelijk is welk van de twee de beoogde locatie voor Amazon is. Een woordvoerder van Amazon was niet direct beschikbaar voor commentaar.
Bron: commercialobserver.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven