De citrusplukkers in Valencia mogen weer samen in de auto naar het werk

De noodtoestand en de bijhorende mobiliteitsbeperkingen in Spanje vanwege de coronacrisis hebben het de citrusplukkers in Valencia niet gemakkelijk gemaakt om op hun werk te geraken. Door bureaucratische problemen en een gebrekkige coördinatie tussen de diverse overheidsdiensten waren er vorige week veel politiecontroles en verkeersopstoppingen waardoor de arbeiders dikwijls niet op tijd of helemaal niet op hun werk in de boomgaard verschenen.

Eind vorige week was de situatie al wat beter aangezien voor het woon-werkverkeer volgens het koninklijk besluit 463/2020 verplaatsingen met meerdere personen in de wagen zijn toegestaan.

Oogst op schema
Volgens bronnen van het Valenciaanse ministerie van Landbouw verloopt de citrusoogst nog steeds vlot ondanks het feit dat de arbeiders diverse veiligheidsmaatregelen in acht moeten nemen zoals het bewaren van een zekere afstand of het gebruik van handschoenen. Sommigen werken ook met een mondkapje.

De regionale overheid erkent dat er zich enkele incidenten hebben voorgedaan als gevolg van een gebrek aan coördinatie met de veiligheidsdiensten, maar dat er alles aan gedaan wordt, onder andere ook door een goed contact met de bedrijven en coöperaties, om de mobiliteit van de werknemers te verzekeren. De citrussector is nog volop aan het werk in deze periode en biedt werk aan duizenden plukkers en arbeiders, vooral vrouwen, in de sorteer- en pakstations van sinaasappelen en mandarijnen.

Het Valenciaanse Ministerie van Landbouw onderneemt verschillende stappen om in de basisbehoeften van de mensen te voorzien met veilige en kwaliteitsvolle producten en om ervoor te zorgen dat de gezondheid van de arbeiders tijdens het productieproces geen gevaar loopt.

Bron: levante-emv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven