Telers uit het Spaanse Galicië geven voorrang aan regionale vraag

De telersverenigingen uit het Spaanse Galicië draaien op volle toeren om ervoor te zorgen dat de aanvoer van verse producten geen moment stilvalt. "Normaal werken is helemaal niet gemakkelijk in deze tijden. We moeten ons houden aan een heleboel regels. Maar we zetten ons beste beentje voor en doen wat we kunnen", zegt Hixinio Mougán, de voorzitter van de Organisatie van Galicische Telersverenigingen (Agaca).

Nadat de noodtoestand was afgekondigd in Spanje, stak een zekere vorm van massahysterie de kop op. Het hamstergedrag van de consument zette de telers danig onder druk. “Op één dag tijd verdubbelde de vraag bijna en de logistieke keten kon het even niet aan”, zegt hij. Toch is de aanvoer van verse producten verzekerd. "De levering van enkele tropische fruitsoorten loopt wat vertraging op, maar voor de rest zijn er geen problemen", zegt hij geruststellend.

Volgens Mougán was er een sterke toename van de vraag naar vollegrondsproducten zoals aardappelen. 'We hebben de export die voorzien was voor eventjes stilgelegd en alle product afgeleid naar de lokale markt in Galicië.” Dit houdt evenwel niet in dat alle export geannuleerd wordt. De grenzen blijven immers open voor goederen. “De export wordt niet afgebroken, hoogstens voor enige tijd uitgesteld”, zegt de voorzitter van Agaca, die hoopt dat de vraag de komende dagen weer tot normale niveaus afglijdt.

Bron: laopinioncoruna.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven