Zuid-Afrikaanse telers lijden verlies door avocadodiefstal

Edrean Ernst, van Allesbeste zegt dat avocadodiefstal de afgelopen 10 jaar een steeds vaker voorkomend probleem is geworden.

"In de avocadosector hebben we de afgelopen vier jaar een enorme toename gezien van de diefstal van fruit. We zien ook hoe het steeds meer georganiseerd is, waarbij gestolen fruit wordt gewassen, in dozen wordt verpakt en naar markten wordt getransporteerd."

Volgens een onderzoek dat in 2018 onder avocadotelers werd uitgevoerd, gaf ongeveer 83% van de ondervraagden aan dat diefstal een probleem is. Het onderzoek schatte de waarde van de gestolen avocado's in het gebied op R24 mln (bijna €1,3 mln) per jaar.

"Het raakt niet alleen de telers, maar ook de plattelandseconomie als geheel en de gemeenschap die voor de werkgelegenheid afhankelijk is van de sector."

Tijdens een recente kwartaalvergadering van Agri Letaba zei het hoofd van het politiebureau van Tzaneen, Brig Charles Masinamela, dat het voor de politie moeilijk is om de verantwoordelijken te arresteren omdat de meeste telers geen aangifte doen van dergelijke misdaden. Hij raadde de telers aan om kwitanties te verstrekken aan de kopers. Hij zei dat het door het monitoren van de fruitverkopers gemakkelijker zou zijn om te bepalen welke straatverkopers gestolen fruit verkopen.

De straatverkopers die langs de provinciale route R71 verkopen, beweren dat ze fruit verkopen dat ze van kwekers hebben gekocht. Ze zeggen dat hun producten ook afkomstig zijn van zelfvoorzienende teeltbedrijven in de omliggende dorpen.

De verkopers zeggen echter dat het moeilijk is om vast te stellen of ze van legitieme producenten kopen. "Het krijgen van een kwitantie van een teler in een dorp is een probleem, omdat ze dat niet allemaal leveren. We willen dat de gemeente ons helpt door goede kraampjes te bouwen met vergunningen op R71. Dat is waar onze klanten zijn," leggen de verkopers uit.

Bron: The Herald


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven