Vakbonden klagen de werkdruk aan

Sommige Spaanse AGF-verwerkingsbedrijven draaien ploegendiensten van elf uur

Meerdere diensten voor preventie en bescherming op het werk van AGF-verwerkingscentra in de Spaanse provincie Almería hebben contact opgenomen met de vakbond UGT om het gebrek aan beschermingsmiddelen en de lakse toepassing van preventieve maatregelen in de bedrijven aan te klagen.

Carmen Vidal, de provinciale secretaresse van UGT, zei in een gesprek met Europa Press dat deze bedrijven hun productie continu draaiende houden om te kunnen voldoen aan de vraag van supermarkten en groentenwinkels. De arbeiders moeten evenwel beschermd worden. Er moeten voldoende handschoenen, maskers en desinfecterende gels voorhanden zijn. Ook moet er anderhalve meter afstand gehouden worden tussen de verschillende werknemers en moeten de concentraties bij in- en uitgangen vermeden worden. “De regels worden niet goed nageleefd in heel wat sorteer- en pakstations”, vertelde ze.

De vakbondsleidster gaf aan dat sommige bedrijven ploegendiensten draaien van tot wel elf uur. “Dit kan niet door de beugel. We kunnen dat niet toestaan omdat de gezondheid van de werknemer en zijn gezin in gevaar komt”.

Ze wees op de oproep van het ministerie van Volksgezondheid om de beschermingsmaatregelen en -protocollen strikt na te leven. Daarom zal de vakbond de bedrijven die zich niet aan de regels houden aangeven bij de dienst Arbeidsinspectie en bij de politiediensten.

"Er komen veel klachten binnen, maar er is ook veel angst om ontslagen te worden", zei Vidal, die het had over telefoontjes van werknemers van een twintigtal verwerkingsbedrijven die de maatregelen niet zouden naleven. De meeste telefoontjes kreeg de vakbond gedurende de eerste dagen volgend op de afkondiging van de noodtoestand. “Ik hoop dat de bedrijven de maatregelen in acht beginnen te nemen want het risico voor de arbeiders is te groot.”

Bron: Europa Press / lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven