Rob Vanopzeeland, Kivits-Drunen

"Onze koelhuizen zijn goed gevuld maar we hebben nu eenmaal te maken met hamstergedrag"

Europa gaat op slot: van winkels en cafés tot landsgrenzen, de maatregelen die overheden en bedrijven nemen tegen de verspreiding van het coronavirus worden steeds drastischer. Alleen vult elk land die maatregelen anders in… Een overzicht.

Retail:

Lege winkelschappen, het doemscenario van retailers, fabrikanten en logistiek dienstverleners is opeens harde realiteit. Jumbo noteerde de hoogste dagomzet ooit, 65 procent hoger dan een normale vrijdag en Albert Heijn 70 procent. 

CEO Albert Heijn, Marit van Egmond postte een brief op LinkedIn die zij aan alle klanten schrijft. “Samen met onze collega’s, leveranciers, en transporteurs werken we hard om de schappen goed gevuld te houden. U kunt helpen door boodschappen te doen zoals u dat normaal ook doet”, schrijft Van Egmond.

Rob van Opzeeland directeur van Kivits Drunen is twee weken geleden al gaan anticiperen op een verwachte vraagexplosie van supermarkten als gevolg van het coronavirus. “Daarbinnen zijn twee dingen van belang: ten eerste onze mensen gezond houden en ten tweede onze rol in de voedselketen waarborgen. We hebben nu dagelijks 250 vrachtwagens op de weg in Nederland en België. We staan continu in contact met lokale burgemeesters over de toestand in de gemeentes."

Delhaize geeft voorrang aan 65-plussers, Aldi beperkt aantal klanten in strijd tegen corona
Het personeel van de Belgische supermarkten draait overuren om de rekken aangevuld te krijgen. Delhaize geeft ouderen voorrang op bepaalde tijdstippen en Aldi heeft beslist het aantal klanten in sommige winkels te beperken tot vijftig.

De coronacrisis veroorzaakt een enorme toename van de online bestellingen bij de Belgische supermarkten. De wachttijden bedragen daardoor vaak een week of meer. Carrefour heeft z’n webshop zelfs tijdelijk gesloten.

In Italië, Spanje, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland sluiten alle non-foodwinkels als onderdeel van de opgelegde lockdown.

Stichtingen Agractie en Farmers Defence Force (FDF) komen in actie tegen de prijsdalingen van landbouwproducten die door het coronavirus optreden. Zo heeft Agractie een afspraak gepland met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en heeft FDF een lijst opgesteld met maatregelen die de actiegroep eist van het kabinet.

België: "coronavirus beïnvloedt eet- en winkelgewoonten"
Het coronavirus heeft sinds dit weekend het sociale leven in België stilgelegd. Dit betekent dat de eetgewoonten ook sterk zijn beïnvloed.  VLAM heeft een reeks recepten gebundeld op zijn website, want “samen koken met verse producten is een goede manier om de tijd zinvol door te brengen en gezond te blijven."

Logistiek:

Afhalen maaltijd toegestaan
Het ministerie maakte gisteren bekend dat het afhalen van maaltijden toegestaan is. Dat is voor veel wegrestaurants een enorme opluchting zijn want het organiseren van een bezorgservice op de parking bracht allerlei praktische problemen met zich mee. 

Grenzen een voor een dicht
Een voor een sluiten landen de grenzen: wat begon in Oost-Europa, is ondertussen ook al uitgebreid naar Duitsland en Frankrijk. Op die manier willen de overheden in eerste instantie tegenhouden dat besmette personen het land binnenkomen, maar ook het tegenhouden van grensshoppers die over de grens – goedkoper – gaan hamsteren is een bijkomend doel.

Grenzen Zwitserland dicht, goederenvervoer blijft mogelijk
Zwitserland sloot vandaag om middernacht haar grenzen. Internationaal goederenvervoer blijft toegestaan. Deze maatregel duurt zeker tot 19 april. Portugal voert vanaf 16 maart grenscontroles uit. Goederenvervoer blijft gewoon mogelijk, maar alleen de grote grensovergangen zijn open.

Bekijk wachttijden grensovergangen
Met deze kaart kan je een indicatie van wachttijden bij grensovergangen in Europa bekijken. Deze website is gratis te bezoeken tijdens de coronacrisis. Het bedrijf dat de kaart aanbiedt en updatet geeft wel aan dat zij niet kunnen instaan voor de betrouwbaarheid van de informatie.

Tsjechië en Oostenrijk schorten rij- en rusttijden op
Tsjechië en Oostenrijk schorten de handhaving van de rij- en rusttijden op. Oostenrijk wil hiermee de negatieve effecten van de coronacrisis tegengaan. In Tsjechië geldt de versoepeling van de rij- en rusttijden tot 16 april. In Oostenrijk tot 14 april.

Overige effecten internationaal

Ui en knoflook: coronavirus treft Indonesische importen
Indonesische restaurants schrappen sommige schotels van het menu nadat de prijs van uien vertienvoudigde en meer kost dan rundvlees. Een piek in de knoflookprijzen, veroorzaakt door importproblemen vanuit China, heeft ook zijn effect op het eetpatroon. Zendingen vanuit China van goederen en versproducten stagneerden in de afgelopen maanden; de lockdown in sommige gebieden en verlengde vakanties om de virusuitbraak te beteugelen hebben de wereldwijde bevoorradingsketens flink in de war gestuurd.

Daling consumptie van Iraanse champignons
Na de verspreiding van het coronavirus in Iran is de verkoop van champignons met 45% gedaald, aldus de voorzitter van de Unie van Champignontelers. Dit brengt veel champignontelers in gevaar.

Stijgende fruitprijzen in Panama
In Panama zijn de fruitprijzen met name voor citrus, gestegen. Het aantal klanten in supermarkten is gedaald. Er is vooral vraag naar sinaasappelen, citroen, gember en mandarijn, plus de gebruikelijke boodschappen van groenten, peulvruchten en basisgranen.

Australische telers garanderen bevoorrading
De impact van het coronavirus wordt nauwlettend gevolgd en gemanaged door de Australische groenten- en fruittelers. De bedrijven die lid zijn van de AFPA werken samen met de overheid en retailers om ervoor te zorgen dat de toeleveringssystemen intact blijven, ondanks de maatregelen rondom het coronavirus, zodat versproducten beschikbaar kunnen blijven voor alle Australiërs.

België: Frietkotten gespaard van nationale coronavirus lockdown
Alle inwoners van België kunnen frites blijven eten, ondanks de bijna lockdown in het land vanwege het coronavirus. Terwijl alle Belgische cafés en restaurants gedwongen zijn om te sluiten, blijven de frietkotten open, zolang de klant de frietjes maar elders opeet.

Virus eist zware tol van bananenexport in Anantapur en Kadapa
Het coronavirus heeft de bananentelers in de districten Anantapur en Kadapa hard getroffen, omdat enkele importerende landen zoals Iran op slot zitten.

Gevolgen coronavirus voor vracht- en passagiersvervoer
De Wereld Wegvervoer Organisatie IRU heeft een uitgebreide datasheet opgesteld met beperkingen voor passagiers- of vrachtvervoer, waaronder de meeste Europese landen en Marokko.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven