Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

3% grotere Britse aardappelvoorraden eind januari

De voorraden aardappelen waarover telers eind januari 2020 beschikten, worden op 2,1 mln ton geraamd. Dit is 15% meer dan vorig seizoen en 3% boven het vijfjarig gemiddelde (2014-2018). Deze toename van de voorraden doet zich voor ondanks het feit dat de ramingen eind november het laagste punt sinds 2012 bereikten. 

In tegenstelling tot eind november vertraagde de voorraadafname in december en januari. Eind januari had 58% van de oogst van dit seizoen de koelhuizen van de telers verlaten en hiermee bleef de vermindering 4% achter bij zowel vorig seizoen als het vijfjarige gemiddelde. 

De tragere vermindering kan aan meerdere factoren worden toegeschreven. Ten eerste verkortte het natte weer het rooiseizoen en zorgde het voor kwaliteitsproblemen. Veel van de oogst werd daarom snel vermarkt, wat terug te zien is aan de lage voorraden eind november. 

Ten tweede waren veel telers eind november nog aan het rooien. Gezien de kwaliteit van de oogst werd deze vaak meteen vermarkt. 

In combinatie met de terughoudendheid om bewaaraardappelen te verkopen vanwege de verwachte krapte op de markt en oplopende prijzen heeft dit geleid tot een tragere afname van de voorraden. 

 

De hoeveelheden aardappelen die in januari nog in bewaring waren, komen overeen met die van voorgaande jaren. De gevolgen binnen de sector zijn groot, met name voor kopers op de vrije markt. 

Chips- en verpakkingssector

De trage voorraadvermindering tussen november en januari heeft ertoe geleid dat de voorraden voor de verpakkingssector in januari licht boven die in 2016 en 2018 lagen. De aantallen aardappelen bestemd voor verpakkers kwamen in januari overeen met voorgaande seizoenen, wat erop wijst dat de druk op deze markt wat afgenomen is. 

Als de voorraadvermindering tot maart gelijk is aan dat van eerdere seizoenen, dan zal deze vergelijkbaar of hoger zijn dan voorgaande jaren. 

Pre-packsector
Ook voor de pre-packsector was de voorraadvermindering tussen november en januari lager. De voorraden waren in januari daarom hoger en bereikten het hoogste niveau sinds de recordoogst in 2017.

 

De huidige voorraden zullen waarschijnlijk boven het gemiddelde blijven waarmee de mogelijkheden voor de vrije markt aanzienlijk beperkt worden.

Bron: AHDB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven