Catalonië

Eerste wet in Spanje van kracht om voedselverspilling te verminderen

De regering van de Spaanse regio Catalonië keurde op woensdag 4 maart een wet goed om voedselverspilling in de hele waardeketen tegen te gaan, van teler tot consument. De regio in het noordoosten van het land is daarmee de eerste Spaanse autonome gemeenschap waar dergelijke wet van kracht wordt.

De Vereniging van Fabrikanten en Distributeurs (Aecoc) benadrukt evenwel dat bedrijven bijgestaan en geadviseerd moeten worden door de overheidsdiensten bij de uitvoering van het afvalplan. "Bedrijven moeten zich bewust worden van het belang van het verminderen van voedselverspilling en het project zien als een persoonlijke uitdaging. Daarvoor moeten ze zich echter wel gesteund voelen zodat de wet efficiënt kan werken", zegt David Esteller, verantwoordelijke voor het project "Met voedsel wordt niet geknoeid".

Om bedrijven te helpen bij het implementeren van het afvalpreventieplan zoals de wet het voorschrijft, zal Aecoc samenwerken met het Catalaanse ministerie van Landbouw, Vee en Visserij bij het organiseren van workshops.

Het project "Met voedsel wordt niet geknoeid" is gericht op meer dan 500 bedrijven. Met het oog op de vermindering van voedselafval in de sector en de verhoging van het bewustzijn rond voedselverspilling, worden hulpmiddelen en training aangereikt zodat bedrijven het plan effectief ten uitvoer kunnen brengen.

De huishoudens zijn de grootste verspillers
Het meeste afval wordt momenteel echter gegenereerd door de Spaanse huishoudens (42%). Het initiatief zet dan ook volop in op bewustmakingscampagnes. Zo is er de Week tegen Voedselverspilling, die dit jaar zijn derde editie viert en erin slaagt alle schakels in de waardeketen en ook verschillende overheidsdiensten te betrekken in het event.

Daarnaast organiseert Aecoc elk jaar het Ontmoetingspunt tegen Voedselverspilling om goede praxis en acties van bedrijven te delen met alle geïnteresseerde partijen. In de alweer zevende editie van dit jaar kwamen er meer dan 300 aanwezigen opdagen en werden projecten en acties voorgesteld van bedrijven zoals Damm, Too Good to Go, Upprinting Food, Grupo Nufri, Sonae, Food for Soul, Gate Gourmet en Campos Estela.

Bron: foodretail.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven