Aardappelseizoen vroeg begonnen op Mallorca

Op Mallorca is het aardappelseizoen dit jaar veel eerder dan gebruikelijk begonnen dankzij de hoge gemiddelde temperaturen tussen december en februari. Mateu Export rooit momenteel het ras Lady Christl en de eerste zending is inmiddels al onderweg naar het VK. 

"Klimaatverandering dwingt ons tot aanpassingen," zegt Joan Mateu, manager van Mateu Export. "Gedurende de wintermaanden kregen de planten veel zonuren maar waren de nachten koud. Hierdoor werden de aardappelen beschermd tegen schimmels en meeldauw, problemen die tot grote verliezen kunnen leiden."

De impact van de zware overstromingen als gevolg van twee stormen en de recente vorst aan de grond werd onder controle gehouden door technologie maar Joan Mateu zegt dat het ergste nog moet komen. 

Gevolgen Brexit
De onderhandelingen over de implementatie van Brexit zullen elf maanden in beslag nemen en vormen een grote last voor aardappelexporteurs die dit seizoen werken volgens dezelfde voorwaarden als voorgaande jaren.

"De Brexit heeft zijn gezicht al laten zien en we vragen de regering van de Balearen dan ook om onze zorgen met de centrale regering te bespreken," vervolgt Joan Mateu. "Wij zijn afhankelijk van de Britse markt en hebben al meer dan een eeuw nauwe banden met deze markt, die ons door moeilijke tijden heeft geholpen."

Zoals uitgelegd wordt op majorcadailybulletin.com is Mateu Export  het grootste bedrijf in Sa Pobla met een areaal van 420 hectare en een marktaandeel van 65%, gevolgd door Esplet met een aandeel van 5%, waarvan het seizoen op het punt staat te beginnen. De aardappelsector roept op tot douanecontroles bij de bron omdat hiermee tijd wordt bespaard, wachtrijen worden voorkomen en de concurrentiepositie kan worden verbeterd.  

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven