ICA introduceert klimaatvriendelijke maaltijdbox

Iedere week worden er in Zweden miljoenen maaltijden uit maaltijdboxen bereid. Nu lanceert ICA een klimaatvariant.

Een klantonderzoek in opdracht van ICA toont aan dat drie op de vier Zweden makkelijker klimaatvriendelijkere boodschappen zou willen doen. Datzelfde onderzoek wijst uit dat zeven op de tien het belangrijk vindt dat hun eten niet zo belastend is voor het milieu. ICA lanceert daarom een nieuwe maaltijdbox genaamd ‘klimaat’, met twee vegetarische gerechten, één kipgerecht en een visgerecht.

Kerstin Lindvall, duurzaamheidsdirecteur bij ICA: “De box bevat geen vlees van vierbenige dieren. De gemiddelde klimaatvoetafdruk van de klimaat-maaltijdbox voldoet aan het streefgetal van het WNF. Dat getal is gebaseerd op het 1,5 graden-doel uit het klimaatakkoord van Parijs en komt neer op 0,5 kilo CO2-equivalent per portie. De recepten zijn vanuit dat perspectief samengesteld.”

Om een idee te krijgen hoeveel 0,5 kilo CO2-equivalent inhoudt: een hamburger kan oplopen tot 3,1 kilo CO2-equivalent.

Voordelen van maaltijdboxen
Anna Richert, voedselexpert bij het WNF: “Een voordeel van een klimaat-maaltijdbox is dat mensen gevarieerder eten en inspiratie opdoen voor meer vegetarische gerechten. Dat komt ook overeen met het advies om meer groenten en fruit te eten.”

Ze wijst er bovendien op dat maaltijdboxen in het algemeen voordelen voor het klimaat hebben: “Als maaltijdboxen goed zijn samengesteld, kunnen ze consumenten helpen om voedselverspilling tegen te gaan en bewuster te eten. Zo moet je je als bewuste consument met meer dan alleen het klimaat bezighouden, je moet bijvoorbeeld ook denken aan dingen als biodiversiteit, bestrijdingsmiddelen en dierenwelzijn.”

Tot nu toe is ICA de enige leverancier van een box met een klimaatthema, maar de andere leveranciers nemen ook maatregelen om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te verminderen. Zo bevatten de meeste boxen producten uit het betreffende seizoen en minstens één vegetarisch gerecht. Ook zijn er geheel vegetarische boxen of flexitarische varianten.

Bron: expressen.se


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven