Crisis coronavirus neemt internationale proporties aan

Ook Turkije, Irak en Italië beperken de toegang van schepen tot hun havens

Momenteel wachten duizenden schepen die bederfelijke goederen vervoeren op groen licht om in een Chinese haven te kunnen aanmeren, waaronder ook ladingen Ecuadoraanse bananen. Maar China is niet langer het enige land ter wereld dat beperkingen oplegt aan de binnenkomsten van schepen. Ook Turkije, Irak en Italië volgen het Chinese voorbeeld om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Volgens de Ecuadoraanse Vereniging voor de Afzet en Export van Banaan (Acorbanec) en de Ecuadoraanse Nationale Kamer voor Scheepvaart (CNA) exporteerde Ecuador vorig jaar ongeveer 79,6 mln dozen bananen van 19,5 kilo per stuk naar Oost-Azië, Turkije, Irak en Italië. Alleen al naar China waren er wekelijkse zendingen van zo’n 600 scheepscontainers.

Hoewel de Ecuadoraanse nieuwsdienst Diario Expreso geen contact heeft kunnen opnemen met de vertegenwoordigers van de Vereniging van Private Haventerminals (Asotep) of leidinggevenden van de diverse rederijen die actief zijn in Ecuador, toch weet het te melden dat van 21 januari tot 8 maart er slechts de komst van één schip uit China verwacht wordt, namelijk de Prosperity 103. Op 2 maart is de binnenkomst verwacht van 34 schepen, maar die komen uit Panama, Peru, Colombia en de Verenigde Staten, op een route van de Havenautoriteiten van Guayaquil (APG). 

Het Deense A.P. Moller-Maersk, eigenaar van Maersk Line, de grootste containerrederij ter wereld, heeft aangegeven dat het verwacht dat het coronavirus een impact zal hebben op de bedrijfscijfers voor 2020. "De uitbraak van het virus vormt een economisch risico voor de activiteiten en omzetcijfers van Maersk", zo laat het bedrijf weten. Het zegt dat de onzekere vooruitzichten voor dit jaar beïnvloed worden door de huidige gezondheidscrisis en naar beneden bijgesteld moeten worden.

In vrije val
Een analyse van de bewegingen van vrachtschepen in en uit Chinese havens sinds de verspreiding van COVID-19 in januari toont een scherpe daling van de handelsstromen. Cargo Metrics raamt de daling van de bewegingen van geladen schepen in China tussen 7 en 17 februari op 27%.

Bron: expreso.ec


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven