De problematiek van plastic verpakkingen

De meeste voedselverpakkingen zijn gemaakt van plastic. Het is goedkoop, nagenoeg onbreekbaar, geschikt voor eenmalig gebruik en voldoet aan alle voedselveilheidseisen. Er staat zelfs een 'recycle'-symbool op. 

Schijn bedriegt echter want sinds China gestopt is met het afnemen van plastic afval wordt het meeste plastic in de VS niet meer gerecycled. Tenzij je op een boerderij woont of een eigen groentetuin hebt, zal voedsel toch op de één of andere manier verpakt zijn weg naar jouw voorraadkast moeten vinden.

De markt van plastic voedselverpakkingen is €25,8 mld waard en groeit jaarlijks met zo'n 2,5%. Vanuit economisch oogpunt is het veelal voordeliger om nieuw plastic te vervaardigen dan het te recyclen. Tien jaar geleden concludeerde het Amerikaanse milieuagentschap EPA dat 23% van het huishoudelijk afval bestond uit verpakkingsmaterialen. Je kunt je wel voorstellen hoe dit percentage het afgelopen decennium gestegen moet zijn. 

Je hoeft niet ver te kijken om te zien hoe plastic land, water en lucht vervuilt. Dit is een enorm groot probleem omdat het plastic afval zich overal bevindt aangezien het een zeer lange levensduur heeft en vrijwel niet afgebroken wordt. Als het dit wel doet, dan komen hier toxische stoffen bij vrij die in microplastics worden omgezet, die het milieu vervuilen en terechtkomen in de bodem, oceanen en magen van dieren. 

De consumentengewoonten en het regeringsbeleid veranderen echter. Het is nu heel gewoon dat mensen hun eigen tassen meenemen naar de supermarkt of extra betalen voor een tas die niet van plastic is gemaakt. Wereldwijd hebben landen zoals Thailand en China recent een verbod ingevoerd op wegwerpplastic. Hoewel dit natuurlijk goed nieuws is voor het milieu, zijn er nog wel wat grote vragen die onbeantwoord blijven. 

Klik hier om het hele artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven