Kenia keurt 13 Nederlandse pootaardappelrassen goed

De Keniaanse regering heeft dertien hoogproductieve pootaardappelrassen uit Nederland goedgekeurd om de aardappelteelt in het land een impuls te geven. Athanasius Kaituyu, een landbouwdeskundige van Agrico East Africa, maakte onlangs bekend dat zich hieronder ook de vier goed presterende rassen Destiny, Manitou, Markies en Rudolph bevinden, die nu al op de markt zijn.

Het in Nederland gevestigde bedrijf heeft het hoogproductieve pootgoed vermeerderd op een bedrijf in Kabarak, in Nakuru County. "We telen hier zes rassen maar de regering heeft inmiddels 13 pootaardappelrassen goedgekeurd voor de Keniaanse markt," vertelde Kaituyu. 

De deskundige zei dit tijdens een bijeenkomst voor telers in Rongai Sub-County, waar gedemonstreerd werd hoe zij hun opbrengsten kunnen verhogen en waar zij geïnformeerd werden over de naderende introductie van contractteelt in de regio. 

"We leren telers dat het belangrijk is om gecertificeerd pootgoed te gebruiken, gewasrotatie toe te passen en ziekten en plagen te voorkomen," aldus Kaituyu. 

Kaituyu verzekerde de aanwezige telers dat alle rassen onderworpen zijn aan testen om de prestaties te meten. "Deze nieuwe rassen zijn nu goedgekeurd in Kenia omdat de opbrengsten ervan zo'n 10% hoger zijn dan die van lokale rassen, zoals Shangi en Tigoni," zei hij. 

Naast de hogere opbrengsten zijn de nieuwe rassen ook bestand tegen droogte en aardappelziekte. 

 

Bron: nation.co.ke

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven