weer 20.000 ha aangeplant

De export van Peruaanse druiven blijft stijgen

De export van Peruaanse druiven is dit jaar weer gestegen. Carlos Zamorano, algemeen directeur van de Peruaanse Vereniging van Druiventelers (Provid), gaf wel aan dat de groei dit jaar slechts zal uitkomen op 3 à 5 procent, toch iets minder dan de aanvankelijk geraamde 15%.

“De gemiddelde opbrengst in het noorden van het land is wat lager geweest en er zijn ook andere problemen gerezen zoals een plaag van fruitvliegen. Het zuiden heeft dan weer vertraging opgelopen. Nu gaan we de laatste maand in, maar het is koffiedik kijken hoe het seizoen zal eindigen", zei Carlos Zamorano.

De directeur deelde mee dat er dit seizoen meer dan 20.000 hectare druiven zijn aangeplant, wat neerkomt op een export van ongeveer 50 miljoen dozen van 8,2 kg.

"De prognoses waren vrij goed aan het begin van het seizoen. Vorig jaar exporteerden we voor €800 mln en het doel voor dit jaar was om de €925 mln te benaderen. Door de problemen, die we gehad hebben, raam ik het cijfer voor dit seizoen op ongeveer €835 mln, wat nog altijd een positieve groei is", aldus Zamorano.

Hij legde uit dat het belangrijkste probleem de omschakeling naar andere rassen is geweest, waardoor de nieuwe planten nog niet op kruissnelheid zijn gekomen qua productie.

Zamorano merkte ook op dat ondanks de situatie in China de zendingen van Peruaanse druiven vooralsnog normaal verlopen. De druiventelers zijn zich anderzijds wel aan het voorbereiden mochten er toch afzetproblemen naar China de kop opsteken.

“We hebben met Senasa samengewerkt om te anticiperen op de mogelijke wijziging van de benodigde fytosanitaire certificaten. Ik heb tot nog toe geen verontrustende verklaringen over onze containers ontvangen. Mocht er toch iets wijzigen aan de toestand, dan zal dat vooral gevolgen hebben voor de productie in het zuiden van het land”, besloot Zamorano.

Bron: gestion.pe / agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven