Het mysterieuze leven van de man achter Schwarz Group en Kaufland

Duitsland: Metro-CEO positief over ontwikkelingen van afgelopen jaar
Olaf Koch, de CEO van Metro, heeft aangegeven dat er in het fiscaal jaar 2018/2019 sprake was van significante vooruitgang. Metro was in dit jaar bezig om zich te ontwikkelen tot een bedrijf dat uitsluitend op groothandel is gericht. Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders zei Koch dat er in 2018/2019 bij Metro Wholesale sprake was van de sterkste like-for-like groei van de afgelopen 10 jaar. De recente overdracht van het meerderheidsbelang in Metro China in combinatie met de verkoop van de Real-hypermarktketen zorgt voor een netto winstverwachting van meer dan €1,5mld. "Dit zorgt voor financiële flexibiliteit en stelt ons in staat om dividend uit te blijven keren, overnames te voltooien en om onze netto schuld te verminderen", aldus Koch.
Bron: esmmagazine.com 

Maleisië: eerste ultra-premium supermarkt in  Bangsar
De Food Purveyor, dat verantwoordelijk is voor de ketens Village Grocer, Ben’s Independent Grocer (B.I.G) en Pasaraya OTK, is bezig met de ontwikkeling van een nieuw winkelconcept voor de welgestelde wijk Bangsar in Kuala Lumpur. Op 23 maart wordt op de voormalige locatie van Jasons Food Hall een nieuwe supermarkt geopend volgens en ultra-premium concept. Jasons Food Hall zal tot 23 maart in bedrijf blijven, zodat de overname zo soepel mogelijk zal verlopen. Als Food Purveyor in het pand trekt, zal de locatie in fases worden gerenoveerd. De winkel zal volledig onder het nieuwe concept in bedrijf zijn gegaan in het vierde kwartaal van dit jaar.
Bron: theedgemarkets.com 

Nepalese thuisbezorgstartup krijgt financiering
De in Nepal gevestigde foodtech-startup Foodmandu heeft voor een onbekend bedrag aan financiering verkregen vanuit het lokale investeringsbedrijf Team Ventures. De overeenkomst voor de financiering houdt in dat Team Ventures een aandeel van 20% krijgt in het bezorgplatform van Foodmandu. Dit belang wordt verkregen door een combinatie van nieuwe aandelen en et gedeeltelijk uitkopen van aandeel van True North Associates, dat in 2015 in Foodmandu investeerde.
Bron: techinasia.com 

Het mysterieuze leven van de man achter Schwarz Group en Kaufland
Dieter Schwarz is de 36ste rijkste persoon ter wereld. De tachtig jaar oude miljardair is de eigenaar van de Schwarz Group, dat qua omzet de vierde grootste retailgroep ter wereld is. Het bedrijf beheert onder andere de supermarktketens Lidl en Kaufland, waarvan Dieter Schwarz zowel de CEO als de voorzitter van de raad van bestuur is. Hij heeft zijn privéleven echter zo goed afgeschermd, dat hij door de Duitse pers ook wel een spook wordt genoemd. Er zijn slechts twee foto's van Schwarz bekend, waarvan een in zwart-wit is. Hoewel hij veilig en afgeschermd in Duitsland woonachtig is, wordt hij in Australië gezien als iemand die verantwoordelijk is voor een de grootste lokale mislukkingen op retailgebied.
Bron: news.com.au 

Australië: Wesfarmers boekt winst dankzij verkoop Coles
Het Australische Wesfarmers Ltd is van plan om zijn aandeel van 4,9% in de Coles Group te verkopen. Coles is een supermarktketen, die in 2018 van Wesfarmers werd afgesplitst. De verkoop van het aandeel wekt de suggestie dat dit een goede gelegenheid voor Wesfarmers was om winst te genereren. De aandelen van Coles zijn sinds november 2018 met 34% in waarde gestegen. De mededeling van Wesfarmers komt vlak nadat Coles melding maakte van een bijna onveranderd winstresultaat over het afgelopen halfjaar. Ook heeft Coles toe moeten geven dat een aantal winkelmanagers in de afgelopen zes jaar stelselmatig te weinig salaris heeft gekregen. Na de verkoop van het aandeel in Coles zal Wesfarmers nog steeds een minderheidsbelang in de keten hebben van 10,1%. Ook behoudt Wesfarmers het recht om directieleden aan te dragen. “We zijn tevreden over de prestaties van Coles als een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf. We denken dat nu de tijd rijp is om meer waarde voor onze aandeelhouders te creëren", aldus Rob Scott van Wesfarmers.
Bron: reuters.com 

Zuid-Korea: Lotte sluit 200 winkels
Lotte Shopping is van plan om 200 warenhuizen en grote supermarkten in Zuid-Korea te sluiten. De Lotte Group heeft meer dan 700 vestigingen onder de merken Lotte Mart, Lotte Department Store, Lotte Super en de drogisterijketen LOHB. Het sluiten van de 200 winkels betekent zodoende dat 1 op de 3 Lotte-vestigingen wordt gesloten. Er is verder niets bekend over of Lotte ook internationaal gezien winkels gaat sluiten. De retailgroep is met name sterk vertegenwoordigd in Zuidoost-Azië, nadat het bedrijf zich vorig jaar terug trok uit de Chinese markt. “De focus van onze zakelijke strategie ligt voornamelijk op het fors terug schalen van onze activiteiten, om zo tot meer efficiëntie en winst te komen. De voedselafdelingen van kleine en middelgrote warenhuizen worden veranderd in supermarkten die versproducten aanbieden", aldus een verklaring van Lotte.
Bron: insideretail.asia 

Carrefour neemt 30 Makro-winkels in Brazilië over
Carrefour gaat met zijn Braziliaanse afdeling een aantal groothandelswinkels van de keten Makro overnemen. Het bedrijf heeft een overeenkomst gesloten met Makro Atacadista voor de overname van 30 winkels. De waarde van de overname wordt gesteld op R$1,95mld (€420mln). De 30 winkels bestaan uit 22 vestigingen die volledig eigendom van Makro zijn en 8 winkels onder een huurovereenkomst. Ook vallen onder de overname 14 tankstations, die over de 17 staten van Brazilië zijn verspreid. De winkels hebben een totale gecombineerde winkelruimte van 165.000 vierkante meter en hebben in 2019 samen een omzet gegenereerd van ongeveer R$2,8mld (€600mln). De overgenomen winkels zullen een aanvulling vormen op het huidige netwerk van 187 filialen van Atacadão. De aanwezigheid van deze keten wordt door de overname met name versterkt in Rio de Janeiro en het noordoosten van Brazilië.
Bron: esmmagazine.com 

VS: Berkshire HathawayBuffett gaat investeren in Kroger
Warren Buffett van het investeringsbedrijf Berkshire Hathaway heeft aangegeven dat zijn bedrijf een nieuw aandeel in Kroger gaat nemen. De aandelenkoers van Kroger steeg door dit nieuws met 6%. Berkshire Hathaway heeft gedurende het vierde kwartaal bijna 19mln aandelen in Kroger gekocht. Hierdoor is Berkshire een van de tien grootste aandeelhouders van Kroger geworden. Berkshire heeft ook een minderheidsbelang in Amazon. Buffett heeft aangegeven een fan te zijn van beide spelers in de supermarktsector.
Bron: edition.cnn.com 

VS: 50% meer download van Walmart-app
Walmart heeft een nieuwe strategie op social media ingezet, die ertoe heeft geleid dat de Walmart-app in een week tijd 50% vaker werd gedownload. De strategie komt er op neer dat er beter wordt gereageerd op de consument, zodat het merk dankzij conversaties met de klant beter op de kaart wordt gezet. Een nieuwe campagne waarin deze strategie goed te zien is, is “Famous Visitors”. Deze campagne benadrukt hoe consumenten benodigde boodschappen online kunnen bestellen en deze op locatie af kunnen halen. Walmart heeft op dit moment de tweede meest gedownloade winkel-app op Apple, met alleen Amazon dat nog meer gebruikers heeft.
Bron: digiday.com 

Amazon-CEO belooft $10mld in strijd tegen klimaatverandering
De CEO van Amazon, Jeff Bezos, heeft $10mld (€9,2mld) toegezegd voor het financieel ondersteunen van wetenschappers, activisten, non-profit-organisaties en andere instanties die zich inzetten tegen klimaatverandering. Voor Amazon is het terugdringen van CO2-uitstoot een enorme uitdaging. Het bedrijf verwerkt zo'n 10mld bestellingen per jaar en heeft een enorm logistiek netwerk. Vanuit het eigen werkleger is kritiek ontstaan omtrent de houding van het bedrijf naar klimaatverandering. Bezos, de rijkste man ter wereld, is nu een van een groeiend aantal miljardairs die zijn financiële middelen aanwendt om klimaatverandering aan te pakken.
Bron: reuters.com 

VS: Lidl opent twee nieuwe winkels in New Jersey
Lidl gaat twee nieuwe winkels openen in New Jersey, namelijk in Howell en in Cherry Hill. Beide nieuwe filialen gaan per 26 februari in bedrijf. De vestiging in Howell bevindt zich in een voormalige Best Buy-locatie.
Bron: nj1015.com 

VS: verliezen voor Walmart wegens e-commerce
Nu de online omzet van Walmart steeds meer toeneemt, nemen ook de verliezen qua e-commerce toe. Analisten wachten vooralsnog af of deze verliezen nu een piek hebben bereikt, of dat deze nog verder toe gaan nemen. Walmart investeert intensief in zijn strijd tegen Amazon. Die investeringen zijn terug te zien in de significante omzetgroei qua online activiteiten. De e-commerce-omzet van Walmart is in het derde kwartaal met 41% gestegen. Over het gehele fiscaal jaar 2019 wordt een online omzetgroei geraamd van 35%.
Bron: cnbc.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven