Kleine samurai wesp biedt uitkomst

Nieuw-Zeeland weer op scherp voor bruingemarmerde schildwants

Nieuw-Zeeland is op zijn hoede voor een invasie van de bruingemarmerde schildwants (Halyomorpha halys), een plaag die algemeen wordt beschouwd als het grootste bioveiligheidsrisico waar het land mee te kampen heeft.

Europese telers hebben al melding gemaakt van grootschalige schade. Italië is bijzonder hard getroffen tijdens het zomerseizoen afgelopen jaar, met schade aan fruitgewassen zoals appelen, peren, kiwi's, druiven en steenfruit. De schade loopt flink in de papieren en bedraagt meer dan €400 mln. Er zijn telers die zelfs overwegen om er voorgoed mee te stoppen.

Nieuw-Zeelandse wetenschappers hebben samen met Italiaanse collega's gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe methoden voor het monitoren en controleren van deze insecten. Net als Nieuw-Zeeland heeft Italië een breed scala aan gewassen, vaak geteeld op relatief kleine, gemengde percelen. Dit systeem werkt in het voordeel van de stinkwantsen, omdat ze zich gemakkelijk van gewas naar gewas kunnen verplaatsen.

"Er zijn meestal gemengde teeltsystemen waarbij je op het ene veld kiwi's hebt en op het andere veld peren," zegt Dr. Catherine Duthie van het Ministerie van Primaire Industrie (MPI). "Dus dat biedt een goede gelegenheid voor insecten om zich te verplaatsen en zich te voeden met hun favoriete fruit."

De bruingemarmerde schildwants komt oorspronkelijk uit Azië, waar het aantal onder controle wordt gehouden door natuurlijke vijanden, zoals de samurai wesp, die zijn eieren in de eieren van de stinkwants legt. De samoerai wesp is ongeveer even groot als een mier en is niet te vergelijken met gewone wespen die vooral ’s zomers voor overlast zorgen. Nieuw-Zeeland is dan ook van plan om deze samoerai wesp in te zetten in het geval er een invasie van de bruingemarmerde schildwants zou plaatsvinden.

Source: stuff.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven