Carrefour, Sistème U en Intermarché moeten in totaal €4,3 mln betalen

Drie Franse supermarktketens beboet voor het niet respecteren van telersprijzen

Het Franse directoraat-generaal voor Mededinging, Consumptie en Fraudebestrijding (DGCCRF) heeft bekendgemaakt dat drie supermarktketens een boete hebben gekregen en meer dan €4 mln zullen moeten betalen wegens het niet respecteren van producentenprijzen. Carrefour kreeg de hoogste boete opgelegd ter waarde van €2,9 mln, Sistème U moet €1,1 mln betalen en Intermarché €211.000. 

Deze bedragen zijn evenredig aan het aantal en de mate van de vertragingen en de verwachte facturering. De onderhandelingen tussen supermarkten, telers en fabrieken vinden plaats tussen half oktober en eind februari en zijn bedoeld om de prijzen van de producten te bepalen die in de loop van volgend jaar in de winkelschappen zullen staan. 

Het DGCCRF heeft laten weten dat het feit dat de overeenkomst niet binnen de gezette tijd is getekend waarschijnlijk in het voordeel van de supermarkten uit zal vallen en voegde eraan toe dat er zo'n 5.500 controles werden uitgevoerd op de naleving van de nieuwe regels ten aanzien van aanbiedingen.

Franse regelgeving
De regels in Frankrijk werden in oktober 2018 ingevoerd en zijn gericht op het indammen van het domino-effect dat veroorzaakt wordt door de prijzenslag tussen de vier grote Franse retailketens. Tijdens onderhandelingen bieden ze hun toeleveranciers steeds lagere prijzen die op hun beurt weer zo goedkoop mogelijk grondstoffen af proberen te nemen bij telers.  

 

Bron: hortoinfo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven