'Slimme grens' pas in 2025

Britse AGF-sector bezorgd over aangekondigde importcontroles

Vanaf januari 2021 zal het VK importcontroles op EU-goederen gaan uitvoeren. De Britse retailsector waarschuwt nu al dat dit problemen zal gaan geven bij de levering van groenten en fruit. Genoemde importcontroles zullen in werking treden na afloop van de huidige Brexit-overgangsperiode, waarin de EU-regels van toepassing zijn.

Pas in 2025 zal er een 'slimme grens' met vereenvoudigde systemen ter vermindering van de verstoring beschikbaar zijn, zo lieten overheidsfunctionarissen de handelsorganisaties weten.

Andrew Opie, directeur Voedsel en Duurzaamheid bij het British Retail Consortium, zei dat de Britse overheid gedetailleerde plannen zou moeten maken over de manier waarop de controles moeten worden uitgevoerd. Hij zei: "De regering zal snel moeten handelen als zij van plan is om vanaf januari 2021 volledige grenscontroles op ingevoerde goederen uit te voeren. Als de noodzakelijke infrastructuur niet vanaf de eerste dag operationeel is, zullen de consumenten in het VK een aanzienlijke verstoring zien, met name wat betreft de beschikbaarheid van groenten en fruit." 

De invoering van controles betekent dat handelaren in de EU en Groot-Brittannië vanaf januari douaneaangiften moeten indienen en de goederen moeten controleren, aldus de regering.

Michael Gove, een hooggeplaatste minister en Brexit planner, zei: "Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich dan buiten de interne markt en buiten de douane-unie, dus we zullen klaar moeten zijn voor de douaneprocedures en de controles door de regelgevende instanties die onvermijdelijk zullen volgen. Daardoor zullen we in een sterkere positie verkeren, niet alleen om ervoor te zorgen dat onze economie buiten de EU slaagt, maar ook om te kunnen profiteren van nieuwe handelsrelaties met de rest van de wereld."

De regering geeft aan dat de importcontroles nodig zijn om de grenzen veilig te houden en ervoor te zorgen dat alle zakenpartners gelijk worden behandeld bij besprekingen over nieuwe handelsovereenkomsten met de rest van de wereld. Daarnaast zullen ook de invoerrechten, de BTW en de accijnzen geïnd moeten worden. 

Bron: news.sky.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven