Veldproeven met niet-bruinkleurende CRISPR-aardappelen

In een studie die onlangs in het tijdschrift Frontiers in Plant Science werd gepubliceerd, meldden wetenschappers uit Argentinië en Zweden dat zij een polyfenoloxidase-gen in aardappelen (Solanum tubersoum L.) hebben bewerkt. Na het succesvol bewerken van het gen, ontwikkelden ze aardappelen die vrij zijn van enzymatische bruining.

In de aardappel worden geoxideerde polyfenolenzymen gecodeerd door een genfamilie met verschillende uitingsvormen in de plant. Zoals vermeld in de publicatie, tonen de "resultaten aan dat het CRISPR / Cas9 systeem kan worden toegepast om transgene [niet-GGO] aardappelrassen met verminderde enzymatische bruining in de aardappelen te ontwikkelen, door de specifieke bewerking van een enkel lid van de genfamilie."

Met de goedkeuring van de Nationale Adviescommissie voor Landbouwbiotechnologie is begonnen met veldproeven die "gegevens zullen opleveren voor de registratie van het ras bij het Argentijnse Instituto Nacional De Semillas (INASE)," zei Matías González, een co-auteur van de studie.

De onderzoekers zullen in de veldproef de normale groei van de aangepaste aardappelplanten observeren in de verwachting andere morfologische aspecten te kunnen analyseren. 

Bron: Frontiers in Plant Science


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven