Russische aardappelexport aanzienlijk toegenomen

Sinds het begin van de maand hebben de Russische aardappeltelers hun export naar Oekraïne en Moldavië aanzienlijk opgevoerd volgens analisten van het EastFruit-project. Marktpartijen melden dat de voorraad consumptieaardappelen op Russische bedrijven momenteel zeer beperkt is, terwijl de vraag naar deze producten, met name van exportbedrijven, blijft toenemen. Dit is de belangrijkste reden voor de prijsstijging in het segment.

De huidige situatie heeft al invloed gehad op de prijzen op de Russische binnenlandse markt. Deze zijn de afgelopen week gemiddeld met 16% gestegen en schommelen nu tussen € 0,09-0,18/kg.

Wat de aardappelexport betreft: telers zijn momenteel niet bereid om deze goedkoper af te zetten dan € 0,14-0,17/kg. Ter vergelijking: de aardappelprijzen in Oekraïne liggen op € 0,24-0,31/kg, wat gemiddeld 1,7 keer duurder is dan in Rusland. Ondertussen zijn de aardappelprijzen in Moldavië gemiddeld 1,6 keer hoger en bedragen ze momenteel € 0,22-0,30/kg.

De concurrentie tussen binnenlandse marktpartijen en exporteurs draagt alleen maar bij aan het opdrijven van de prijzen in het aardappelsegment. Volgens de belangrijkste marktspelers hebben de meeste telers die over voldoende kwaliteitsaardappelen beschikken nu geen haast om deze op de binnenlandse markt af te zetten, waar de aangeboden prijs voor deze producten niet concurrerend is.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven