Indiase uienhandelaren willen vrije uienexport omdat prijzen snel dalen

De Indiase uienhandelaren hebben het ministerie van handel aangeschreven om het verbod op de uienexport op te heffen nadat de prijzen deze week op de groothandelsmarkt van Lasalgaon in Maharashtra 35% waren gedaald.

De uienprijzen hebben rond € 1,26/kg gelegen doordat bovenmatige regenval het gevoelige gewas beschadigd had. Op donderdag werden uien van gemiddelde kwaliteit afgezet voor € 0,31/kg in de detailhandel in Maharashtra.

Op maandag zijn de groothandelsprijzen gedaald tot gemiddeld          € 0,29/kg. Op dinsdag lag de prijs tussen € 0,12 en € 0,37/kg in Lasalgaon, met de gemiddelde prijs van rond € 0,30. De gemiddelde groothandelsprijs in Mumbai is gedaald van € 0,69/kg op 1 januari tot € 0,37 dinsdag. In Delhi liggen de groothandelsprijzen tussen € 0,25 en € 0,50/kg.

India verbood de export van uien in oktober 2019 om de binnenlandse prijzen te verlagen. Nu heeft de Onion Exporters' Association of India het ministerie van handel geschreven over de noodzaak om de export opnieuw op te starten. Handelsveteranen geloven dat er een chaos zou kunnen ontstaan in maart/april als de export niet medio februari zou beginnen, omdat nieuw aanbod in grote hoeveelheden de prijzen zouden kunnen doen dalen.

"Het aanbod groeit elke dag en het areaal voor uien is ook toegenomen door de goede prijzen. Als we de export niet op tijd openen, dan kunnen de uienprijzen onder grote druk komen," zei verenigingsvoorzitter Ajit Shah.

Volgens economictimes.indiatimes.com beginnen zelfs handelaren op de groothandelsmarkten zich zorgen te maken over het groeiende aanbod. Jayadatta Holkar, een voormalige voorzitter van de Lasalgaon APMC. "Van slechts ongeveer 4.000 - 5.000 ton per dag is het aanbod op de Lasalgaon markt gestegen tot ongeveer 20.000 ton per dag. Als deze trend doorzet, kan het aanbod stijgen tot we het niet meer aankunnen." De handel zal tijd nodig hebben om exportorders te krijgen na de opheffing van het exportverbod, voegde hij eraan toe.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven