Onderzoekers willen biobrandstof uit snoeiafval maken

Op de BLC3 Campus of Technology and Innovation in Oliveira do Hospital is een project gaande waarbij snoeiafval van druiven, olijf- en fruitbomen wordt gebruikt voor het ontwikkelen van hoogwaardige biobrandstoffen. 

De productie vindt uiterst efficiënt plaats en de CO2-uitstoot is veel lager dan bij fossiele brandstoffen," zegt João Nunes, rector van de BLC3 Campus.  "De landbouwsector is erg belangrijk voor de economie en als we een efficiënt gebruik van hulpbronnen kunnen integreren, dan biedt dit potentie voor groei en kan dit de concurrentiepositie versterken."

Portugal heeft een tuinbouwareaal van 3,6 mln hectare (39,5% van het totale landoppervlak) en telt meer dan 360.000 teeltbedrijven met een gemiddeld areaal van 10 hectare per bedrijf. Gezien deze gemiddelde bedrijfsgrootte is de sector niet erg competitief in termen van schaalvoordelen en dit heeft gevolgen voor het gebruik van hulpbronnen en de CO2-uitstoot. 

Het land telt zo'n 360.000 hectare olijfgaarden, 178.000 wijngaarden en 45.000 hectare fruitboomgaarden. João Nunes legt uit dat deze bedrijven een grote hoeveelheid biomassa-afval produceren, die jaarlijks alleen al binnen deze drie sectoren op kan lopen tot één miljoen ton. 

Bron: euractiv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven