Sainsbury's saneert honderden managementfuncties

VK: Aldi werft 3.800 nieuwe werknemers
De Britse tak van de Duitse discountketen Aldi is van plan om dit jaar meer dan 3.800 nieuwe winkelmedewerkers te werven. Ook wordt het salaris verhoogd om zo het beste personeel aan te trekken voor verdere uitbreidingen. Aldi heeft aangegeven dat in februari het minimumloon wordt verhoogd van £9,10 naar £9,40 (van €10,69 naar €11,04). In het geval van werknemers in de omgeving van Londen wordt het minimumloon verhoogd van £10,55 naar £10,90 (van €12,40 tot €12,81). Aldi is met 874 vestigingen momenteel de vijfde grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk. Met 2025 wil de keten een netwerk hebben van 1.200 Britse winkels.
Bron: reuters.com 

VK: Sainsbury's saneert honderden managementfuncties
Sainsbury’s gaat honderden banen op managementniveau saneren. De retailer werkt aan de integratie van de elektronicaketen Argos, die in 2016 werd overgenomen voor £1,4mld (€1,64mld). In een brief aan het personeel heeft CEO Mike Coupe laten weten dat het directieteam van het bedrijf sinds het begin van het fiscaal jaar in maart 2019 al met 20% is verkleind. Volgens Coupe zal de structurele reorganisatie leiden tot honderden ontslagen. De ontslagronde is onderdeel van een plan om met 2024 met £500mln (€587,5mln) op kosten te besparen. Coupe heeft zijn personeel laten weten dat Sainsbury's zich op dit moment in een unieke positie bevindt om voor een naadloze winkelervaring te zorgen. "Maar we zullen ons moeten aanpassen om ook in de toekomst aan de vraag van onze klanten te voldoen. Hoewel verandering moeilijk kan zijn, is dit ook noodzakelijk", aldus Coupe.
Bron: theguardian.com 

Amazon zet in India 10.000 elektrische bestelwagens in 
Amazon wil met 2025 in totaal 10.000 elektrische bestelwagens in gebruik hebben. De bestelwagens zijn voor de e-commerce-gigant een manier om de CO2-voetafdruk te verminderen. Amazon maakt hierbij gebruik van zowel elektrische driewielige riksja's als voertuigen op vier wielen. De vervoersmiddelen worden ingezet in meer dan 20 Indiase steden, waaronder Delhi NCR, Bangalore, Hyderabad, Ahmedabad, Pune, Nagpur en Coimbatore. Gedurende 2019 heeft Amazon in een aantal steden testfases met de elektrische auto's gehouden. De wagens zullen in India worden ontwikkeld en gefabriceerd. Wereldwijd wil Amazon voor 2030 zijn wagenpark met in totaal meer dan 100.000 elektrische bestelwagens uitbreiden.
Bron: retailanalysis.igd.com 

Duitsland: investeerders nemen meer aandelen in Metro
De investeringsbedrijven Meridian Foundation en de Beisheim-groep hebben hun aandeel in Metro met ongeveer 23% vergroot. Ook zijn beide investeerders bereid om nog meer aandelen te nemen in de Duitse groothandelaar. De investeerders zijn van mening dat het bedrijf op dit moment wordt ondergewaardeerd. In 2019 hebben de Tsjechische zakenmagnaat Daniel Kretinsky en zijn Slowaakse partner Patrik Tkac een poging gedaan om voor €5,8mld Metro over te nemen. Meridian en Beisheim wezen deze poging echter af. "De huidige koerswaarde geeft geen accuraat beeld van de intrinsieke waarde van Metro", aldus Meridian en Beisheim in een verklaring. Verder zijn beide investeringsbedrijven voorstander van de huidige strategie van Metro om zich uitsluitend met groothandel te profileren.
Bron: esmmagazine.com 

Finland: meer omzet voor Kesko tijdens december
De Finse Kesko Group zag in december 2019 zijn omzet toenemen met 3,3%. De omzet van specifiek het supermarktsegment van Kesko is in deze periode slechts marginaal toegenomen met 0,3%. De supermarktomzet kwam daarmee neer op €515,4mln. De categorie voor levensmiddelen had in de aanloop naar kerst een sterke omzet, waarmee kon worden gecompenseerd voor de tegenvallende resultaten bij de categorieën voor huisraad en specialiteitsproducten. De technologische afdeling van Kesko had een toename in omzet van 3,4% tot €299,3mln. Kesko's autohandel had een omzetstijging van 2,5% tot €61,8mln. De totale omzet van de Kesko Group kwam in december neer op €875,8mln. De vergelijkende winkelomzet steeg met 1,3%
Bron: esmmagazine.com 

Griekenland: Sklavenitis neemt online retailer over
De Griekse marktleider Sklavenitis heeft zijn entree in online retail gemaakt dankzij de overname van de website caremarket.gr. Voorheen stond online marktplaats onder beheer van Yoda SA. Sklavenitis wist in 2017-2018 zijn positie als grootste supermarktketen van Griekenland te behalen dankzij de overname van de concurrent Marinopoulos. Caremarket.gr zal aanvankelijk zoals voorheen blijven opereren. Later zal een breder assortiment worden toegevoegd. Ook wordt het geografische bereik van de site uitgebreid. Op dit moment is de site alleen actief in de regio Attica. Alle 50 werknemers van caremarket.gr behouden na voltooiing van de overname hun baan.
Bron: ekathimerini.com 

VK: Asda komt met snelle afhaaldienst
Asda is begonnen met een nieuwe afhaaldienst, waarmee klanten binnen een uur hun bestelde boodschappen af kunnen halen. Aanvankelijk werd de nieuwe Express Click and Collect dienst aan het einde van het afgelopen jaar getest bij vestigingen in Killingbeck en Middleton. De dienst wordt nu in de komende maanden breder ingezet bij winkels verspreid door het land. Het volledige assortiment van Asda is online beschikbaar. Om van de snellere afhaaldienst gebruik te kunnen maken, wordt een toeslag gehanteerd van £3 (€3,52) per bestelling zonder dat er verder sprake is van een minimum of maximum bestelwaarde. Volgens Asda is de nieuwe afhaaldienst een primeur voor de Britse supermarktsector. De dienst is met name bedoeld voor consumenten die een bepaalde belangrijke boodschap zijn vergeten of op het laatste moment nog bepaalde ingrediënten nodig hebben.
Bron: retail-week.com 

Frankrijk: Système U introduceert afhaalpunt voor voetgangers
Système U heeft op 14 januari in Montpellier in het zuiden van Frankrijk zijn eerste afhaalpunt voor voetgangers geopend. Het afhaalpunt is opgezet in het stadscentrum van Montpellier, tegenover een vestiging van Monoprix. Het afhaalpunt wordt beheerd door de eigenaren van een supermarkt, die zich aan de rand van de stad bevindt. Consumenten hebben de beschikking over 15.000 producten, die online te vinden zijn. Het afhaalpunt geeft Système U de gelegenheid om meer ervaring met het concept op te doen, voordat mogelijk ook in andere steden afhaalpunten worden opgericht.
Bron: retailanalysis.igd.com 

VK: Sainsbury's-directeur stapt na zes jaar op
Sainsbury's heeft bekend gemaakt dat CEO Mike Coupe met pensioen gaat. Coupe heeft Sainsbury's bijna zes jaar lang geleid. In deze periode stond Coupe aan het hoofd van een mislukte poging tot een fusie met de concurrent Asda. De functie van Coupe wordt overgenomen door het directielid Simon Roberts. "Dit was voor mij een erg moeilijk besluit", aldus Mike Coupe. "Er is nooit echt een goed moment om op te stappen. Omdat we als onderneming ons verder moeten ontwikkelen, ben ik van mening dat nu de tijd rijp is om plaats te maken voor mijn opvolger."
Bron: bbc.com 

Italië: Conad ziet 8% meer omzet bij huismerken
De Italiaanse retailer Conad heeft in het afgelopen jaar met zijn huismerken een omzetgroei gezien van 8% tot €4mld. Deze toename is ongeveer 40% van de totale omzetgroei van Italiaanse huismerken. Het huismerk van Conad heeft een aandeel van 30,3% binnen de totale omzet van het bedrijf, wat 9,5% meer is dan bij de gemiddelde Italiaanse supermarktketen. In het afgelopen jaar werden ongeveer 1.700 huismerken door Conad geïntroduceerd of vernieuwd. De huismerken die door Conad worden gebruikt zijn Conad als merknaam, Verso Natura Conad en Sapori&Dintorni. Ook hebben een aantal nieuwe merken onder Conad hun intrede gedaan, zoals Conad Alimentum, Conad Piacersi, Conad Essentiae, Conad Baby en Parafarmacia Conad. 90% van Conads groenten en fruit, zuivelproducten, tomaten en verpakte groenten is afkomstig uit Italië.
Bron: esmmagazine.com 

Brazilië: nieuwe eigenaar voor Supermercado Now
De Braziliaanse online supermarktplatform Supermercado Now is overgenomen door het e-commerce-bedrijf B2W. Supermercado Now is in 2016 van start gegaan. Consumenten kunnen via het platform van het bedrijf boodschappen bestellen bij een aangesloten supermarkt naar keuze, waarna de bestelling binnen twee uur aan huis wordt bezorgd. Het platform werkt met meer dan dertig voornamelijk kleinere retailpartners in de omgeving van São Paulo. Vaste gebruikers van het platform bestellen gemiddeld 2,3 keer per maand boodschappen via Supermercado Now. Volgens B2W heeft het bedrijfsmodel van Supermercado Now veel mogelijkheden voor groei in Brazilië. Door de overname kan de onderneming zich verder ontwikkelen binnen de supermarktsector en zo een breder assortiment aanbieden voor zijn meer dan 16 miljoen actieve gebruikers. Er zijn verder geen financiële details over de overname bekend gemaakt.
Bron: esmmagazine.com 

VS: The Fresh Market maakt debuut met online winkel
The Fresh Market heeft een nieuwe online winkel met bijhorende app geïntroduceerd. De app is verkrijgbaar via Google Play en de App Store. De nieuwe online activiteiten vloeien voort uit de samenwerking met Instacart, die in de lente van het afgelopen jaar werd ingezet. Bezoekers kunnen op de nieuwe site zoeken naar nieuwe producten, maaltijden en seizoensgebonden aanbiedingen. Ook kan er een persoonlijk menu worden samengesteld en kunnen voorkeuren voor bepaalde producten in een boodschappenlijst worden opgeslagen. Deze lijst kan worden gebruikt tijdens een bezoek aan een fysieke vestiging of worden gebruikt als online bestelformulier.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: naamsverandering voor FMI 
FMI heet nu officieel FMI - The Food Industry Association. Volgens de brancheorganisatie past de nieuwe naam beter bij een aaneengesloten leveringsketen, waarbij retail als de kern van de levensmiddelensector wordt gezien. FMI heeft in de afgelopen tijd zijn ledental uitgebreid in overeenkomst met deze veranderende kijk op de sector. "In de afgelopen twee jaar hebben we inspiratie gegeven voor hernieuwde betrokkenheid onder onze leden", aldus directeur Joe Sheridan van het in New Jersey gevestigde Wakefern Food Corp. en tevens voorzitter van de raad van bestuur van FMI. "We hebben veranderd wie lid van onze organisatie kan worden als een logische stap in de richting die we al jaren volgen. Zo zorgen we voor meer gelijkwaardigheid tussen retailers en hun leveranciers op het niveau van management".
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Lucky’s sluit 32 winkels
De in Colorado gevestigde biologische supermarktketen Lucky's Market gaat in 10 Amerikaanse staten in totaal 32 van zijn 39 vestigingen sluiten. Ook zal het personeel van de betreffende winkels worden ontslagen. Het besluit van Lucky's lijkt een vervolg op eerdere ontwikkelingen met de aandeelhouder Kroger. Kroger besloot eerder zich terug te trekken uit de supermarktketen. Volgens een anonieme bron heeft dit geleid tot een tekort aan kapitaal. De anonieme bron is verder kritisch op het management onder Lucky's-CEO Bo Sharon. Het bedrijf zelf weigerde enig commentaar.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: 10% minder voedselverspilling bij Meijer-winkels dankzij pilot
Meijer heeft dankzij de inzet van een pilotprogramma de voedselverspilling bij winkels met meer dan 10% weten te verminderen. Vanaf februari zal het programma naar het gehele netwerk van de supermarktketen worden uitgebreid. Onder het pilotprogramma kunnen consumenten levensmiddelen kopen, waarvan bijna de houdbaarheidsdatum is verstreken. Dit zijn onder andere producten zoals vlees, verse groenten en fruit, delicatessen en deegproducten. Deze producten worden met kortingen van tot 50% aangeboden via de app Flashfood. Klanten bestellen via de app de producten en halen deze vervolgens op bij een Meijer-locatie. "In slechts een paar maanden hebben we duizenden kilo's aan levensmiddelen van de vuilnisbelt gered", zegt Meijer-onderdirecteur Don Sanderson. "Het minimaliseren van voedselverspilling is het juiste om te doen voor zowel de gemeenschap als onze klanten. We kijken ernaar uit om dit initiatief verder uit te breiden en om deze mogelijkheid aan al onze klanten aan te bieden." Het pilotprogramma met Flashfood werd in de herfst van 2019 ingezet in vier vestigingen in de omgeving van Detroit. Tijdens de testfase werd door meer dan 1.000 consumenten gebruik gemaakt van de app. Met het einde van 2020 moet het programma zijn uitgebreid naar alle 246 vestigingen van Meijer.
Bron: prnewswire.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven