USDA The Organic Food Market in Denmark:

Biologisch Denemarken zelf afhankelijk van import fruit en noten

De biologische markt in Denemarken wordt vaak gezien als een voorbeeldmodel voor de biologische sector. 12% van het totale voedselaanbod bestaat uit biologische producten. Meer dan 11% van de landbouwgrond in Denemarken wordt gebruikt voor biologische teelt.

Dit is twee keer zoveel als gebruikelijk in de Europese Unie. Denemarken is de zevende grootste biologische consumentenmarkt in de EU, wat indrukwekkend is, gezien het feit dat het land slechts 5,6 miljoen consumenten telt. In 2018 telde het land zo’n 4.000 biologische telers en de verwachting is dat dit aantal nog zal toenemen vanwege de groeiende vraag naar biologisch geteeld voedsel in het land. Dit heeft ook als gevolg dat bestaande telers overstappen op biologische teelt.

Denemarken exporteert bio-producten voornamelijk naar Duitsland (42% van de totale export), Zweden (16%), China (10%) en Frankrijk (7%). De export is goed voor zo’n 400 mln euro.

Ondanks alles zijn de Denen echter zelf ook afhankelijk van import van bio-producten. Dit geldt met name voor groenten en fruit die vanwege het Deense klimaat niet kunnen worden verbouwd, zoals grapefruit en zoete aardappelen. Verder is er vraag naar appels, peren, citrus, cranberry, aardbeien en kersen. Ook de Deense import van noten is groot. Het gaat dan vooral om amandelen, hazelnoten, walnoten en pistachenoten. Importeurs zijn altijd op zoek naar nieuwe, innovatieve, biologische producten met een toegevoegde waarde.

Het USDA-rapport geeft meer informatie over exportmogelijkheden naar Denemarken.

Bron: USDA The Organic Food Market in Denmark


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven