Paraguay exporteert voor het eerst bananen naar Chili

Op 20 januari vertrok vanuit het Paraguayaanse departement Presidente Hayes de eerste lading bananen met bestemming Chili, bestaande uit 1.248 dozen.

De reis duurt 72 uur en gaat grotendeels over Argentijnse grondgebied vooraleer de bananen hun bestemming bereiken. Hugo Franco, exporteur en voorzitter van de branchevereniging, legt uit dat het fruit voorgekoeld wordt tot 14 °C, wat ook de temperatuur is die tijdens het transport wordt aangehouden.

Elke doos bevat ongeveer 19 kg bananen en is voor €4,50 afgezet aan de importeur HJC Fruits SPA. De helft van de lading is afkomstig van het teeltbedrijf van Franco, terwijl de andere helft van vijf kleine telers komt met wie het Platform voor Competitiviteit in de Bananensector samenwerkt.

Dezelfde klant vraagt 6.000 dozen per week, maar de exporteur geeft er de voorkeur aan eerst wat voorzichtigheid aan de dag te leggen. “Op basis van onze ervaring op de binnenlandse markt zijn we zeker van de kwaliteit van onze banaan. Toch gaan we niet voortvarend te werken en hebben we nog geen groot contract afgesloten omdat het tenslotte nog altijd gaat om een bederfelijk product”, zegt Franco.

De Paraguayaanse exportbanaan komt grotendeels op de Argentijnse markt terecht. Het transport naar Argentinië kan in open dozen vanwege de korte afstand. Voor Chili worden er evenwel koelwagens gebruikt.

Bron: ultimahora.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven