Het verbod op chloorprofam verandert de spelregels

Spaanse aardappelsector vreest overlap met Frans seizoen in 2020

De beslissing van de Europese Commissie om de vergunning voor chloorprofam in te trekken, een kiemremmingsmiddel ter bevordering van de opslag van aardappelen, zal een grote invloed hebben op de Franse en bijgevolg ook de Spaanse aardappelsector, die ongeveer 800.000 ton Franse aardappelen per jaar invoert, zo laat Eduardo Arroyo weten, de voorzitter van de aardappeltelersvereniging van het gewest Castilië en Leon (APPACYL).

De Fransen zijn nu van plan om meer koude opslag te gebruiken om hun aardappelen te bewaren. Ze zullen ook meer met nieuwe aardappelrassen moeten werken, omdat chloorprofam een ideaal middel was voor de opslag van aardappelen met een dunne schil. Werken met kou vereist een aardappel met een dikkere schil, steviger vruchtvlees en meer drogestofgehalte. Bovendien zijn ze in Frankrijk van plan minder nieuwe aardappelen te poten en meer aardappelen voor de industrie, zo verklaart Eduardo Arroyo, die afgelopen vrijdag een ontmoeting had met de leiders van de Franse overkoepelende organisatie voor de aardappelsector (CNIPT) en van de Franse nationale vereniging van aardappeltelers (UNPT).

In dit nieuwe scenario zal de Franse export naar Spanje naar verwachting plaatsvinden tussen augustus en november, net wanneer het merendeel van de aardappelen in Castilië en Leon gerooid worden, zo denkt Arroyo.

In 2019 werd ongeveer 20.000 hectare aardappelen gepoot in Castilië en Leon. Het seizoen is voorspoedig verlopen en er wordt dan ook voorspeld dat de aanplant met 12% zou kunnen toenemen tot 22.500 hectare. In de provincies Sevilla en Cartagena zijn er al meer aardappelen gepoot dan vorig jaar. In de provincie Albacete zal het areaal waarschijnlijk onveranderd blijven, maar in 2019 werden er wel al dubbel zo veel aardappelen geteeld als in 2018 (8.000 hectare in plaats van 4.000).

APPACYL beveelt de telers aan met mate te poten omdat 2019 een aanpassingsjaar belooft te worden. De druk van de Franse aardappel zal men al in de maand augustus voelen. Bovendien moet er aandacht besteed worden aan de aardappel voor de verwerkende industrie. Die biedt een breed scala aan mogelijkheden in tegenstelling tot de nieuwe aardappel, die een vers en bederfelijker product is. En bovenal moet er eindelijk werk worden gemaakt van een overkoepelende organisatie voor de aardappelsector in Castilië en Leon.

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven