Eerste Hondurese container Hass-avocado’s op weg naar Costa Rica

In december 2019 werden de eerste Hondurese Hass-avocado's geëxporteerd naar Costa Rica. Het ging om meer dan 20.000 kilo van coöperaties uit El Dorado en San Luis Planes (departement Santa Barbara). De export van de Hass-avocado’s is onderdeel van een nationaal plan van het ministerie van Landbouw en Veeteelt (SAG).

De coördinator van het Nationale Avocadoplan, Antonio Romero, legt uit dat de export van avocado’s van het ras Antillano naar Costa Rica tot en met oktober 2019 $2,6 mln (€2,34 mln) aan deviezen heeft opgebracht. Ook in 2020 hopen de Hondurezen de handelsrelaties te onderhouden, niet alleen met Costa Rica, maar ook met andere landen en voor meerdere variëteiten. Om nog competitiever te worden op de internationale markt, wordt er uitgekeken naar een certificering voor de teeltbedrijven. Dat moet een garantie bieden voor de kwaliteit van de Hondurese Hass-avocado. Een ander streefdoel is te kunnen voldoen aan de binnenlandse vraag om de import te verminderen.

Het is de bedoeling om tegen 2022 ongeveer 4.000 hectare Hass-avocado’s te telen. Met 1.500 hectare wordt voldaan aan de binnenlandse vraag. Deze productie houdt de vlucht van deviezen tegen, voornamelijk door de verminderde import uit Mexico, die goed was voor $11 mln (€9,9 mln).

De Hass-plantages bevinden zich in de departementen El Paraíso, Santa Bárbara, La Paz, Intibucá, Comayagua, Copán, Ocotepeque, Yoro en Francisco Morazán.

Bron: latribuna.hn


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven