Kleinere Braziliaanse sinaasappeloogst 2020-2021 zou prijzen steuntje in de rug kunnen geven

De verwachting is dat de sinaasappeloogst in de regio São Paulo en Triângulo Mineiro in het seizoen 2020-2021 lager uit zal vallen. Een kleinere oogst betekent vaak wel betere prijzen. 

Na een goede bloeiperiode heeft het droge en hete weer tussen september en oktober zijn weerslag gehad op de fruitzetting. Begin december was er hier en daar echter sprake van een nieuwe bloeiperiode onder invloed van de regenval in november. 

Dit betekent dat de ontwikkeling van de bomen in de Braziliaanse 'citrusbelt' heterogeen is. Hierbij dient vermeld te worden dat de fruitzetting tot half januari duurt waardoor het moeilijk is om nu al een betrouwbare raming van het komende seizoen te maken. 

Voorraden
De grote sinaasappelproductie in het huidige seizoen 2019-2020 heeft geleid tot een hogere productiviteit van verwerkers in de staat São Paulo. De verwachting is dat er in juni 2020 grotere voorraden diepgevroren geconcentreerd sinaasappelsap zullen zijn, mogelijk meer dan 400.000 ton, zo blijkt uit een raming van Cepea. Dit is boven het strategische niveau. Dit scenario zou op zichzelf de prijzen voor de verwerkende industrie kunnen drukken maar gezien de lagere productie in 2020-2021 is het de verwachting dat de prijzen stabiel zullen blijven. 

In een artikel op cepea.esalq.usp.br wordt uitgelegd dat de prijzen in 2020-2021 grotendeels zullen worden beïnvloed door de oogst, die volgens deskundigen van Cepea minder dan 300 mln dozen zal bedragen. Deze situatie zou kunnen leiden tot stabiele prijzen in 2020 omdat de vraag van verwerkers hoog zal blijven en de prijzen op de versmarkt niet onder druk komen te staan. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven