Colombiaanse export van exotisch fruit stijgt met 6%

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) bezet Colombia de 22ste plaats onder de landen met het grootste potentieel voor uitbreiding van het landbouwareaal zonder natuurlijke bossen aan te tasten. In het land kunnen 9 miljoen bijkomende hectare gebruikt worden voor teelt. De ranglijst wordt aangevoerd door China, Australië en de Verenigde Staten.

Dankzij de verschillende klimaattypes en de vruchtbare gronden kan er in Colombia fruit worden geoogst wanneer andere landen geen productie hebben.

De exportgroei van exotisch fruit groeide 6% tussen januari en november 2019 ten opzichte van dezelfde periode in 2018, goed voor € 66,8 mln. Colombia voert een twaalftal exotische variëteiten uit, waaronder granadilla, zuurzak, gulupa, passievrucht, pitahaya, boomtomaat (tamarillo) en physalis.

De primus van de klas is de physalis met een export van € 29,5 mln tijdens 2019 uitgezonderd december. Dat betekende een groei van 8% ten opzichte van 2018. Op de tweede plaats staat de gulupa, met een export van € 27,7 mln, vergelijkbaar met het voorgaande jaar. Ondanks zijn 12e plaats op de ranking qua omzet, was de grootste groei (+31%) weggelegd voor de curuba (bananenpassievrucht), goed voor € 34.879. Ook de export van de granadilla groeide fors (+22%), en met € 4,1 mln bezet het fruit zelfs de derde plaats.

Nederland is volgens de exportorganisatie ProColombia de belangrijkste exportmarkt voor Colombia. Het voerde tussen januari en november 2019 voor € 44,7 mln in, wat een stijging van 14% inhield. Het Verenigd Koninkrijk importeerde Colombiaans exotisch fruit ter waarde van € 3,8 mln (+33%).

België, Canada, Frankrijk, de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland, Brazilië, Italië, Hong Kong, Verenigde Arabische Emiraten, Rusland, Zwitserland, Singapore, Portugal, Aruba en Curaçao zijn de overige landen die vorig jaar exotisch fruit uit Colombia kochten.

Bron: agronegocios.co


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven