In Europa geeft men de voorkeur aan kleine tomaten

De Europese Commissie heeft haar prognoses voor de komende tien jaar gepresenteerd op het gebied van teelt en afzet van groenten en fruit. De focus lag op drie productgroepen: 1. perziken en nectarines 2. appelen 3. tomaten.

De Europese tomatenteelt zal volgens de analisten in Brussel de 16 mln ton overschrijden, waarvan 40% voor de consumptie bestemd is en de rest voor de verwerkingsindustrie. Het rapport wijst erop dat de toename waarschijnlijk meer van de Noordwest-Europese teelt zal komen dan van de zuidelijke regio's.

Areaalafname
Volgens de Commissie zal de Europese productie van tomaten met een lichte daling van 0,3% geen grote wijzigingen ondergaan ten opzichte van voorgaande seizoenen. De daling is het gevolg van de areaalafname gecombineerd met de verlenging van de teeltperioden.

Stabiele consumptie
Het consumptieniveau van tomaten is de afgelopen tien jaar vrij stabiel gebleven. Europeanen consumeren gemiddeld ongeveer 14 kilo tomaten per persoon per jaar.

Klein en smakelijk
Volgens de studie geven consumenten de voorkeur aan steeds kleinere tomaten. Daarbij worden ze gesteund door de telers en afzetbedrijven die fors investeren om de smaak, kwaliteit en voedselveiligheid te verbeteren. De consument is bereid om meer te betalen voor dit type tomaat dat overigens ook geschikter is in de strijd tegen voedselverspilling.

Van de importtomaten op de Europese markt komt 72% uit Marokko en 18% uit Turkije. Naar verwachting zal de import jaarlijks met 0,4% groeien.

Hans Christoph Behr van het Duitse Agrarmarkt Informations-Gessellschaft (AMI) en expert in de agrofoodsector, beweerde tijdens zijn toespraak op het Global Tomato Congress dat de omvangrijke Europese tomatensector nog steeds blijft groeien. Daarbij gaat het niet zozeer om meer productie als wel om omzetstijging dankzij de groei in het segment van de specialties.

Bron: lavozdealmeria.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven