Veranderingen temperatuur koelcontainers leiden tot meer voedselverspilling

De laatste twee decennia hebben leveranciers enorme vooruitgang geboekt met het verladen van vracht en het verbeteren van hun efficiëntie. Toch is er aan bepaalde problemen nog geen einde gekomen en de voornaamste hiervan is de toegenomen voedselverspilling. 

Voedselverspilling is een immens probleem dat voor een groot deel wordt veroorzaakt door consumenten die overtollige en bedorven voedingswaren weggooien maar ook afzetketens zijn grote veroorzakers van voedselverspilling, doorgaans als gevolg van een gebrek aan coördinatie tussen de diverse partijen in de waardeketen. 

"Uit marktgegevens blijkt dat er jaarlijks voor ongeveer €31,5 mld aan voedsel word verspild. Eén van de voornaamste oorzaken van deze verspilling is besmetting met ziekten en plagen," legt Chris Wolfe uit, directeur van logistieke provider PowerFleet. "De twee oorzaken hiervan zijn temperatuurveranderingen en slechte behandeling van de producten."

Voor afzetketens, die voeding van de teler naar de consument verladen, is het van cruciaal belang om de regie te hebben over de verschillende logistieke knooppunten. Voor versproducten is de manier waarop het product wordt opgeslagen en vervoerd het voornaamste aandachtspunt. In koelcontainers worden producten bij een bepaalde temperatuur bewaard waardoor zij vers blijven en langer houdbaar zijn. 

Zelfs in een zorgvuldig gecontroleerde omgeving kunnen temperatuurwisselingen optreden. "Vanaf het moment dat een product de gecontroleerde omgeving verlaat tot het moment waarop het de haven bereikt, kan de temperatuur variëren. Zo kan het zijn dat de deuren niet correct verzegeld zijn. Om hier een einde aan te maken, zouden koelhuizen speciale deuren moeten installeren om te voorkomen dat er lucht binnendringt," zegt Wolfe.

Onderbrekingen van het temperatuurverloop en onzorgvuldige behandeling van producten leiden tot ziekten en plagen die tot een grote verspilling leiden. 

In geval van ziekten en plagen dienen bedrijven na te gaan wat de bron van de besmetting is zodat deze kan worden weggenomen. Binnen de wereldwijde toeleveringsketen zijn economisch zwakkere landen soms een bron van dit soort besmettingen omdat ze minder strenge normen op het gebied van het behandelen van producten hanteren. 

Data-analyse kan ook worden gebruikt om de efficiëntie te verbeteren en temperatuuronderbrekingen te voorkomen. "Je zou bijvoorbeeld kunnen werken met predicatief temperatuurbeheer. Als je de vrachtroute kent en de vooruitzichten voor de buitentemperaturen, dan kan men proactief stappen ondernemen om de koelunits in te stellen waardoor temperatuurveranderingen tijdens laden en lossen kunnen worden beperkt," aldus Wolfe. 

Bron: freightwaves.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven