Appelplukrobots maken zich op voor Amerikaans debuut in Washington

Sommige appelen die in de VS worden verkocht, zullen waarschijnlijk volgende herfst door een robot worden geplukt in plaats van door mensenhanden. Dat is te danken aan de start van de agrarische automatiseringsstart-up Abundant Robotics, de maker van appeloogstmachines die zullen worden ingezet tijdens de volgende oogst in de staat Washington.

De plukmachine heeft meer gemeen met een slimme stofzuiger dan met een menselijke hand. De robot beweegt langs rijen boomgaarden en gebruikt kunstmatige intelligentie met een 'scheutje LIDAR' om rijpe appelen te zoeken. Zodra hij deze spot, zuigt een robotarm met een stofzuiger de appels voorzichtig uit de boom in een bak. Deze uitvinding is niet alleen te danken aan de vooruitgang in intelligente machines en robotica, maar ook in de landbouw. De architectuur van appelbomen is in de loop van de decennia als het ware geëvolueerd: het is inmiddels gebruikelijk om ze op framewerken te laten groeien, zoals bij tomaten of komkommers. Moderne appelbomen zijn ook kleiner, afgeleid van dwergvariëteiten die meer per hectare opleveren en na het planten sneller fruit produceren.

Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat telers hun appelopbrengsten konden verdubbelen. Daarnaast hebben ze het plukken ook eenvoudiger gemaakt voor mensen en, zo blijkt nu, voor robots.

"Sweet spot"
Karen Lewis, hardfruitspecialist aan de Washington State University, werkte samen met het bedrijf Abundant en andere start-ups in robotica. Ze vertelt dat appelbomen een "sweet spot" hebben bereikt voor het oogsten met robots. Boomgaarden zijn nu voldoende uniform en voorspelbaar voor machines om op betrouwbare wijze het fruit te plukken. Technische bedrijven die succesvol zijn in de landbouw zijn degenen die luisteren naar wat de telers nodig hebben, aldus Karen. Mondiaal debuut in Nieuw-Zeeland
Het Amerikaanse debuut volgt op Nieuw-Zeeland, waar het bedrijf eerder dit jaar met een commerciële oogst begon. De CEO van Abundant Robotics, Dan Steere, zegt dat de keuze voor het mondiale debuut in Nieuw-Zeeland in plaats van Washington puur gebaseerd was op 'geluk' met het seizoen. Hij voegde eraan toe dat Abundant veel te danken had aan de telers in Washington, die de start-up cruciale steun en feedback gaven in de beginjaren van het bedrijf.

"Het bijzondere aan Washington is de schaal, de verfijning en de openheid om innovatie te ondersteunen", vertelde hij. Steere weigerde te zeggen hoeveel machines dit najaar in gebruik zouden worden genomen of met welke telers Abundant samenwerkt.

 

Bron: geekwire.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven