Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Klimaatverandering kan AGF-oogsten met een derde verminderen

Onderzoekers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine hebben vastgesteld dat de oogst van bepaalde soorten fruit, zoals zachtfruit, druiven en bananen, door de klimaatverandering met bijna een derde dreigt te dalen. Twee van de belangrijkste factoren zijn minder regen en een verhoogd zoutgehalte van het water wat bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door de stijgende zeespiegel en stormvloeden. Deze factoren zouden de fruitopbrengst met respectievelijk ongeveer 21% en 28% kunnen verminderen tenzij er actie wordt ondernomen.

Druiven, bananen en pinda's zouden het meest getroffen worden door droogte, terwijl citrus het meest getroffen zou worden door een verhoogd zoutgehalte van het water, zo bleek uit de studie.

Dit is de eerste studie, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Research Letters, waarin alle beschikbare gegevens over de invloed van veranderingen in het klimaat op fruit, zaden en noten wordt bekeken.

Uit de studie bleek dat verhoogde concentraties kooldioxide - die de fotosynthese in planten versnellen - kunnen leiden tot een betere groei van bessen en pinda's. Dit positieve effect zou echter teniet worden gedaan door de stijgende temperaturen die onder de klimaatverandering worden voorspeld.

Waterstress kan verschillende gewassen op verschillende manieren beïnvloeden, zo zijn bijvoorbeeld de groeifase van hazelnoten en de voortplantingsfase van pinda's bijzonder gevoelig voor droogte, terwijl amandelen relatief resistent zijn.

De onderzoekers vonden dat droogte en het zoutgehalte van het water een groter effect hadden op de opbrengst dan hogere temperaturen - maar dit zou kunnen komen doordat er meer onderzoek is gepubliceerd over droogte en het effect ervan op fruit en zaden dan over de warmte.

Pauline Scheelbeelk, assistent-professor nutritionele en milieu-epidemiologie aan het LSHTM en een van de auteurs van de studie, zei dat het belangrijk is om te kijken naar de klimaatverandering en het effect daarvan op voedsel met een hoge voedingswaarde.

Prof. Scheelbeelk en haar team voerden vorig jaar een zelfde studie uit onder groenten - daarbij werd ook vastgesteld dat de klimaatverandering de opbrengst met ongeveer een derde zou kunnen verminderen.

"We beginnen in te zien dat het groenten- en fruitaanbod misschien niet zo veerkrachtig is als we dachten. In een wereld waar de groenten- en fruitconsumptie laag is - in het Verenigd Koninkrijk houdt slechts 20% van de volwassenen zich aan de schijf van vijf - kan elke verdere "consumptieverlaging schadelijk zijn.

Delen van de wereld die bijzonder kwetsbaar waren, waren onder meer Afrika ten zuiden van de Sahara, Noord- en Zuid-Amerika en India, zo bleek uit de studie.

"Omdat de wereld zo verbonden is, zullen we opnieuw moeten nadenken over hoe we een duurzaam en veerkrachtig voedingssysteem kunnen onderhouden."

"Het importeren van grote hoeveelheden fruit uit landen die al te maken hebben met waterschaarste, zoals India, is misschien iets wat we vanuit een ethisch perspectief niet willen doen", voegde Prof. Scheelbeelk eraan toe.

Bron: telegraaf.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven