OM overweegt in hoger beroep te gaan

Celstraffen in zaak Van Wanrooy vanwege 3500 kilo cocaïnesmokkel in bananentransport

Het Openbaar Ministerie (OM) overweegt in beroep te gaan tegen de vonnissen van de rechtbank Rotterdam in een omvangrijke cocaïnezaak rondom Van Wanrooy Transport. De rechtbank vonniste 7, 5, 3 jaar en 16 maanden gevangenisstraf tegen vier verdachten voor hun rol bij de invoer in Nederland van bijna 3500 kilo cocaïne in een bananentransport.
 
De rechtbank vonniste daarnaast ook voor alle verdachten vrijspraak voor betrokkenheid bij de partij van bijna 7000 kilo cocaïne. De rechtbank vond dat zij te veel moest leunen op zogenoemd ‘schakelbewijs’ uit de zaak rond de invoer van bijna 3500 kilo cocaïne. Het OM  verdenkt de verdachten echter ook van betrokkenheid bij de drugsdeal van 7000 kilo cocaïne. 

Strafeisen
De officieren van het OM eisten op 26 november jl. 14, 12, 9 en 6 jaar gevangenisstraf tegen de verdachten voor de invoer in Nederland via Antwerpen van bijna 3500 kilo cocaïne en bijna 7000 kilo cocaïne. De drugs zaten verstopt in pallets bananen. De partijen kwamen in twee verschillende ladingen met bananen uit Zuid-Amerika binnen via de haven van Antwerpen.

De eerste partij van 3500 kilo cocaïne is op vrijdag 24 augustus 2018 door de Belgische douane in Antwerpen ontdekt en onderschept. De cocaïne, in 3000 pakketten, werd er uitgehaald en vernietigd.Toen vervolgens de container met bananen op maandag 27 augustus na vervoer naar een loods in Oosterhout aldaar werd uitgepakt, heeft de politie de vier verdachten aangehouden. Er zijn niet alleen wegwerptelefoons gevonden, maar ook de in het criminele milieu veelgebruikte PGP-mobieltjes.

Tijdens het onderzoek bleek aldus het OM dat de twee hoofdverdachten, een 56-jarige man en 34-jarige vrouw uit Oosterhout, vermoedelijk ook betrokkenheid hadden bij de invoer van 7000 kilo cocaïne. De partij van 7000 kilo cocaïne is 30 december 2017 in de haven van Antwerpen onderschept. De container waarin de cocaïne tussen een deklading bananen verstopt zat, had bestemming Nederland. Er werden toen geen verdachten aangehouden.

Grootschalige cocaïne invoer via reguliere bedrijven
“Er is gebruik gemaakt van een legitiem bedrijf en een dekmantelbedrijf om de invoer en verdere verspreiding van de cocaïne mogelijk te maken: Een schoolvoorbeeld van ondermijning”, aldus de officieren van justitie. Het OM gaat eerst de vonnissen van de rechtbank zorgvuldig bestuderen, voor ze een besluit neemt rondom het aantekenen van hoger beroep.

Bron: OM 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven