37% Nederlandse export onderhevig aan sanitaire en fytosanitaire maatregelen

Sinds de oprichting van de Wereldhandelsorganisatie in 1995 daalden de gemiddelde invoertarieven wereldwijd. Exporteurs moeten echter voldoen aan steeds meer regels, bijvoorbeeld om de kwaliteit en veiligheid van producten te waarborgen of om de natuur te beschermen. Dit kan de export moeilijker maken. Dat meldt het CBS in de nieuwe Internationaliseringsmonitor, over de verbanden tussen handel, handelsbeleid en de kwaliteit van producten.

Regels voor exportproducten toegenomen
Nederlandse bedrijven krijgen steeds meer te maken met niet-tarifaire maatregelen, die middels quota, prijscontroles of productspecifieke maatregelen eisen stellen aan kwaliteit, veiligheid en milieubescherming.

De hoeveelheid regels neemt al jarenlang toe, en inmiddels is al 37 procent van alle Nederlandse export onderhevig aan sanitaire en fytosanitaire maatregelen. Deze hebben voornamelijk betrekking op voedselveiligheid. 

Exportregels kunnen kwaliteit producten bevorderen
Naast de kwaliteit van de exportproducten kunnen de maatregelen ook de handel bevorderen. De productvereisten maken de kwaliteit van het product zichtbaar en vergroten daarmee het vertrouwen van consumenten. Dit kan de vraag naar het kwaliteitsproduct verhogen.

Als er in het bestemmingsland regels van toepassing zijn op een product, is de prijs per eenheid hoger dan wanneer die regels er niet zijn. Hoe meer regels er gelden voor een bepaald product, hoe hoger de prijs is die Nederlandse exporteurs ervoor rekenen.

Ruim drie kwart export bestaat uit kwalitatief mindere producten
Op basis van de Nederlandse cijfers over internationale handel in goederen kan per exporttransactie een prijs per eenheid product worden berekend. Zo bezien halen Nederlandse exporteurs ruim drie kwart van hun exportomzet uit het verhandelen van hun kwalitatief mindere aanbod. Lage kwaliteit is daarbij relatief en gaat op voor de onderlinge vergelijking van Nederlandse waar. Aangezien de Nederlandse exportkwaliteit wereldwijd in de top vijf staat, zijn deze producten internationaal bezien niet per se van lage kwaliteit.

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven