Forse strafeisen voor import 1136 kilo cocaïne in avocado-transport

Het OM heeft celstraffen tot 9 jaar en forse geldboetes geëist tegen vier mannen die ervan worden verdacht dat ze 1136 kilo cocaïne hebben ingevoerd in een avocado-transport. Op 9 november 2018 werd deze cocaïne, die in 33 sporttassen was verstopt onder pallets met avocado’s, onderschept. De pallets bevonden zich in een zeecontainer afkomstig uit Colombia in de haven van Antwerpen. 

PGP-toestellen
Uit door de politie afgeluisterde gesprekken is gebleken dat de verdachten op de hoogte waren van de komst van de zeecontainer met cocaïne. Bovendien maakten zij gebruik van PGP-toestellen, die voornamelijk in het criminele milieu worden gebruikt om onderling afgeschermd van de autoriteiten te kunnen communiceren. Ook hadden zij een busje gehuurd voor het verdere transport van de cocaïne Nederland in. De officier van justitie sprak op zitting over een "intensieve samenwerking" tussen de verdachten.

Gecontroleerde aflevering
Na het aantreffen en onderscheppen van de cocaïne op 9 november 2018 werd besloten tot een gecontroleerde aflevering. De container werd voorzien van een baken, camera en apparatuur voor het maken van geluidsopnamen. Een hoeveelheid van 110 gram cocaïne werd in de container achtergelaten en de container werd vervolgens vrijgegeven voor aflevering.

Gevolgd werd, onder meer via telefoontaps, hoe de eigenaar van het transportbedrijf de chauffeur van een witte vrachtwagen van de route liet afwijken door hem in de richting van een loods in Nieuwkoop te sturen. Na wat omzwervingen arriveerde het transport met de zeecontainer bij de loods.Toen verdachten de zeecontainer doorzochten en ontdekten dat de sporttassen niet aanwezig waren, werd de chauffeur gemaand weg te gaan en vluchtten ook zijzelf in paniek weg. Hierop zijn de verdachten aangehouden door de politie.

De rechtbank doet uitspraak op 20 januari 2020.

Bron: OM


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven