Europees project Barbara

Groentenafval: de nieuwe grondstof voor de auto-industrie

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Alicante in Spanje heeft, in samenwerking met een dozijn Europese partners, voor de auto- en bouwindustrie hoogwaardige natuurlijke verbindingen ontwikkeld uit afval van citroenen, granaatappelen, broccoli en uit de doppen van amandelen. Meer bepaald gaat het om het extraheren van stoffen met geavanceerde eigenschappen zoals antimicrobieel effect, geurafgifte of nieuwe kleuren.

"Deze stoffen vormen een revolutie voor sectoren zoals de autoverhuur omdat ze verwerkt kunnen worden in autobestanddelen die worden blootgesteld aan besmetting door microben zoals handgrepen en dashboards", zegt María Carmen Garrigós, doctor in de chemie en coördinatrice van het team. "Vanuit een circulaire economiebenadering ontwerpen we duurzame stukken en leveren we een bijdrage om de grote hoeveelheden teeltafval die elke dag worden geproduceerd te verminderen," voegt ze eraan toe.

Voor de ontwikkeling van deze extracten selecteren de onderzoekers het afval in functie van hun natuurlijke eigenschappen. De kleurstoffen in citroenen, broccoli en granaatappelen hebben het mogelijk gemaakt om andere reeksen kleuren te verkrijgen dan de synthetische kleuren. De etherische olie van de citroen heeft antimicrobiële eigenschappen en geeft een geur af die goed van pas komt in sommige industrieën. De amandeldoppen lijken op hout en hebben natuurlijke versterkende eigenschappen, waardoor ze de mechanische eigenschappen van het materiaal verbeteren.

"De natuurlijke verbindingen van het afval van citroenen, granaatappelen, broccoli's en amandeldoppen worden in filamenthaspels gebracht voor het printen in 3D van deurgrepen en dashboards.”

De methode voor de extractie van de natuurlijke stoffen is ontwikkeld door de Onderzoeksgroep voor de Analyse van Polymeren en Nanomaterialen (Nanobiopol) en de Zicht- en Kleurgroep van de Universiteit van Alicante in het kader van het Europese Barbara-project binnen het Horizon 2020 Research and Innovation Action-programma.

Het team van de Universiteit van Alicante is ook verantwoordelijk voor de verspreiding van de verschillende fasen van het project dat in 2017 is gestart en in april 2020 zal eindigen.

Bron: abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven