Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afzet Chinese red heart-kiwi verkoopt vlotter dan vorig jaar

"Eerder dit seizoen werden de kiwiteeltgebieden in Guizhou getroffen door hagel en zware regenval. De bestuivingsgraad is dit jaar dan ook vrij laag en in een aantal gebieden lieten bomen hun fruit zelfs vallen. Gedurende de tweede helft van het seizoen waren de weersomstandigheden daarentegen ideaal. De kwaliteit van het fruit is dan ook uitmuntend," zegt Duan Shaohua, manager van Liangdu Miniho. 

In Guizhou ging de oogst van de red heart-kiwi's op 25 juli van start en duurde tot 15 september. "Onze oogst bedroeg dit jaar ongeveer 8.000 ton. Dit volume is vrijwel vergelijkbaar met dat van vorig seizoen. We hebben hier al 6.000 ton van afgezet. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van de afzet van vorig jaar. We proberen de afzet momenteel wat te vertragen. We willen ons afzetvenster rekken tot aan februari omdat de afzet rondom het Chinese Nieuwjaar (25 januari 2020) doorgaans een piek bereikt," legt Duan uit. "We stemmen onze prijzen ieder jaar weer af op de vraag op de binnenlandse markt. Over het algemeen is de prijs van red heart-kiwi's uit Guizhou dit jaar vrij stabiel. Momenteel ligt de prijs rond de €4,60 per kilo."

"Om de bekendheid van ons merk te vergroten en ons marktaandeel uit te breiden, hebben we promotionele activiteiten en proeverijen georganiseerd in supermarkten in heel het land. De reacties van het publiek waren zeer goed."

Als we hem vragen hoe Chinese consumenten tegenover de hoge prijs van dit product staan, antwoordt Duan dat de productkwaliteit het voornaamst is. "We zijn een premium merk en de prijs van ons fruit is hoger dan gemiddeld. Toch is dit niet van invloed op het tempo waarin onze producten worden afgezet, zeker niet nu de gemiddelde Chinese consument steeds meer te besteden heeft en gezondheidsbewuster wordt. Chinezen zijn graag bereid om iets meer te betalen voor een product van topkwaliteit. We exporteren onze kiwi's sinds een paar jaar ook naar markten zoals Taiwan, Canada en Rusland. Hoewel de situatie op de internationale markt momenteel wat minder goed is, is onze export redelijk stabiel gebleven."

Op de vraag of de introductie van de red heart-kiwi door Zespri gevolgen zal hebben voor de afzet van lokaal geteelde red heart kiwi's reageert Duan als volgt: "De red heart-kiwi van Zespri is nog niet volledig op de markt geïntroduceerd dus we kunnen nu nog niet voorspellen welk effect de marktpositie van de Zespri-kiwi op consumenten zal hebben."

De red heart-kiwi is maar beperkt houdbaar wat voor de nodige problemen bij de bewaring en distributie zorgt en het moeilijker maken om met andere kiwirassen te concurreren. 

"We bewaren onze kiwi's in moderne koelhuizen om een product van de hoogste kwaliteit met de beste smaak te kunnen garanderen. We verladen onze kiwi's in koelvrachtwagens bij een temperatuur van 2 tot 6 graden Celsius. In onze koelhuizen kunnen de kiwi's acht maanden worden bewaard," vertelt Duan. 

Drie jaar geleden nam Miniho uit Nieuw-Zeeland geïmporteerde Compac-installaties in gebruik. Deze installatie maakt foto's van het fruit en sorteert en weegt het. Ook wordt het vocht- en suikergehalte van de kiwi's gemeten. De Compac-installaties hebben een verwerkingscapaciteit van 200 ton per dag. "Dankzij deze installaties kunnen we besparen op arbeidskosten en is ons het sorteer- en verpakkingsproces nog efficiënter geworden, zodat we een product van nog betere kwaliteit kunnen leveren."

Voor meer informatie:

Duan Shaohua

Liupanshui City Agricultural Investment Development Co., Ltd.

Tel.: +86 18216808829 

Publicatiedatum: