"Tweede oogst is nu mogelijk"

Turkse onderzoekers slagen erin druivenseizoen te verlengen

Het Manisa Viticulture Research Institute heeft onderzoek gedaan naar de druiventeelt in de winter. Dankzij dit onderzoek zal het mogelijk zijn om buiten het traditionele druivenseizoen een tweede maal te oogsten, zodat de markt van mei tot november/december van druiven kan worden voorzien. 

Het project is gericht op de substraatteelt van druiven in kassen en bedoeld om de druivensector in de regio verder te ontwikkelen en de inkomsten van telers te verhogen. Het project ging dit jaar van start. In juni werd de eerste oogst voltooid en de tweede oogst (winter) werd onlangs afgesloten.

Het project is uniek in Turkije. De eerste oogst bedroeg 3,5 ton/ 1.000m². De tweede oogst lag rond een derde van de eerste oogst. Door dit onderzoeksproject zal het niet alleen mogelijk worden om buiten het seizoen druiven te leveren maar worden ook problemen met residuen die de export van de druiven belemmeren vermeden. In een volledige afgesloten omgeving kunnen de druiven doeltreffender tegen ziekten en plagen worden beschermd. 

Het project is eveneens gericht op het benutten van braakliggende terreinen en de uitbreiding van de druiventeelt naar andere regio's, waardoor er meer werkgelegenheid zal ontstaan. 

Akay Unal van het Manisa Viticulture Research Institute legt uit dat de opbrengsten in kassen hoger zijn dan bij de vollegrondsteelt. Hij voegt er wel aan toe dat het instituut nog zo'n twee jaar nodig heeft om haar kennis te delen met telers.  

Bron: TimeTurk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven