Fritessector meest de dupe

Beduidend minder aardappelen in Noord-Amerika

Een aantal aardappeltelers in Noord-Amerika heeft hinder ondervonden van het koude en natte najaar, wat tot een oogstdaling heeft geleid. In combinatie met de groeiende vraag naar aardappelen is de beschikbaarheid momenteel krap. 

"Verwerkers zijn op zoek naar grondstoffen voor frites en chips maar het seizoen zat dit jaar niet echt mee. Het begon al vroeg te sneeuwen en aardappelen zijn nu eenmaal een kwetsbaar gewas," vertelde Sylvain Charlebois, directeur van het Agri-Foods Analytics Lab van de Dalhousie Universiteit, onlangs aan CTV News Channel.

Begin november raamden de grootste aardappeltelers in de Verenigde Staten de daling op op 6,1% ten opzichte van voorgaand seizoen, waarmee de oogst dit jaar tot de kleinste ooit zal behoren. Het ziet ernaar uit dat Oregon de zwaarst getroffen regio is. Hier is de oogst dit jaar 16% kleiner dan in 2018. 

Andere bronnen melden dat zo'n 18% van de oogst in Manitoba niet is gerooid als gevolg van slechte weersomstandigheden. Dit komt overeen met het percentage niet gerooide aardappelen in overige delen van Canada. In Alberta ging 6,5% van de oogst verloren door vorstschade. Op 6 december wordt een gedetailleerde raming voor de Canadese aardappeloogst verwacht. 

Met name de fritessector loopt gevaar omdat de aardappelen die tot nu toe gerooid zijn beduidend kleiner zijn en fritesverwerkers op zoek zijn naar grotere maten. Het is afwachten in hoeverre een mogelijk aardappeltekort de consument in de portemonnee zal gaan raken. Charlebois merkte wel op dat de prijzen nu al stijgen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven