Milieubewust eten voor een beter klimaat

Het klimaat verandert in een razend tempo. Om de aarde ook voor de volgende generaties leefbaar te houden, zal er het een en ander moeten veranderen. Milieubewust eten kan een groot verschil maken. Op welke manier kunnen consumenten hun ecologische voetafdruk verkleinen?

Eet meer groenten en minder dier
Met het oog op het klimaat is het verstandig om zo min mogelijk vlees en zuivel te eten en te kiezen voor (biologische) groente. Groente levert veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Om wel voldoende eiwitten binnen te krijgen, kunnen mensen peulvruchten en noten eten. De consumenten die het lastig vinden om hun stukje vlees weg te laten, kunnen beginnen met 1 of 2 dagen per week geen vlees te eten.

Voorkom voedselverspilling
Ongeveer 9% van al ons eten verdwijnt in de prullenbak. Dat komt neer op 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Deze voedselverspilling omvat ongeveer 1,5% van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen per persoon. Er zijn verschillende oorzaken van voedselverspilling. Zo kan het zijn dat de consument te veel voedsel heeft ingekocht of dat de producten over hun houdbaarheidsdatums heen zijn. Consumenten hoeven minder eten weg te gooien door een kliekjesdag te houden. Op deze dag maakt men een lekker gerecht van alle overgebleven voedingsmiddelen. Daarnaast is het verstandig om vers in te kopen. Op deze manier gaan de producten niet over de datum.

Lokaal voedsel en seizoensgebonden producten
Veel producten worden vanuit de andere kant van de wereld naar Nederland gevlogen. De luchtvaart is één van de meest vervuilende manieren van transport. Ongeveer 7% van de totale CO2 uitstoot in Nederland is afkomstig van de luchtvaart. Daarom is het verstandig om te checken waar het eten vandaan komt.

Handige apps om milieubewust te eten
Tegenwoordig zijn er gigantisch veel nuttige apps die informatie geven over welke merken en supermarkten verantwoorde producten verkopen. Allereerst is er de app Questionmark-app. Via deze duurzame app kunnen consumenten een product scannen. Vervolgens krijgen zij te zien hoe het product scoort op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Daarnaast kunnen mensen hulp krijgen bij het verminderen van voedselverspilling via een handige app. Zo krijgen mensen bijvoorbeeld tips om slimmer boodschappen te doen. De app 'Verspillingsvrije coach' kan men eenvoudig downloaden in Google Play of App Store. Een goede en stabiele internetverbinding is hiervoor noodzakelijk. Als deze verbinding niet aanwezig is, dan kunnen mensen internet vergelijken om over te stappen naar een andere aanbieder.

Dit is een blog van Pricewise.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven