Alleen nog biologische bananen bij føtex, Netto en Bilka

Volgend jaar wil Salling Group alleen nog biologische bananen in de winkel hebben liggen. Dat is een gevolg van het uitfaseren van de omstreden chloorpyrifos, dat misschien de ontwikkeling van foetussen en kinderen schaadt.

Vanaf de eerste weken van het nieuwe jaar zullen de winkels van Salling Group, føtex, Netto, Bilka en Salling Super, daarom alleen nog biologische bananen verkopen, om het risico op chloorpyrifos en chloorpyrifos-methyl te vermijden.

Salling Group meldde in augustus 2019 dat het concern het gebruik van chloorpyrifos wilde verbieden omdat het mogelijk de ontwikkeling van foetussen en kinderen kan schaden. Sindsdien werkt Salling Group samen met zijn leveranciers om het gebruik te stoppen.

Salling Group kan niet de garantie bieden dat gewone bananen geen resten van de omstreden pesticide bevatten. Daarom gaat Salling Group per 2020 over op 100 procent biologische bananen.

Per Bank, administratief directeur bij Salling Group: “Als de Europese Voedselveiligheidsautoriteit concludeert dat chloorpyrifos niet veilig is en misschien zelfs schadelijk voor de gezondheid, dan moeten we ingrijpen. Alleen de biologische bananen zijn gegarandeerd vrij en daarom daarom hebben we deze oplossing gekozen.”

Een groot deel van de verkochte bananen bij føtex, Netto, Bilka en Salling Super zijn al biologisch en de vraag ernaar is de laatste jaren aanzienlijk gestegen.

Verboden in Denemarken
Het is in Denemarken verboden om chloorpyrifos te gebruiken, maar in andere delen van de wereld is het middel wel toegestaan. Daarom is er een risico dat er resten van te vinden zijn in geïmporteerde groenten en fruit. Maar waar Salling Group zeker weet dat andere producten er vrij van zijn, geldt dat momenteel niet voor de bananen.

Anette Juhler Kjær, Group Vice President for Public Affairs, Communication & CSR bij Salling Group: “De grote uitdaging bij bananen is dat veel telers hun plantages vanuit de lucht bespuiten. Chloorpyrifos kan dan ook in gebieden met bananen te vinden zijn die anders niet bespoten zouden worden. De telers kunnen ons daarom nu niet garanderen dat hun bananen geen resten van de stof bevatten. Die garantie kunnen we wel voor biologische bananen krijgen, daarom bieden we vanaf het nieuwe jaar uitsluitend die bananen aan onze klanten aan.”

Chloorpyrifos wordt al jaren gebruikt en de mensen die dagelijks in contact komen met de stof lopen daarom het grootste risico.

Kjær: “We hebben dan ook een speciale focus om de mensen die in de plantages werken en in aanraking komen met de stof of via hun eigen plantage of via die van de buren, te beschermen. Het is daarom een stap in de goede richting, voor onze klanten, voor onze leveranciers en voor ons.”

Bron: sallinggroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven