Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"M. K. Exports maakt zich zorgen over uien-, druiven- en mangoseizoen

"Import Egyptische uien heeft geen effect op binnenlandse markt in India

De torenhoge uienprijzen in India hebben grote gevolgen voor exporteurs in het land. De regering van India heeft een verbod op de export van uien ingesteld in een poging de prijzen op de binnenlandse markt te laten dalen. Er worden ook uien uit andere landen geïmporteerd, zoals uit Egypte. Eén Indiase exporteur laat weten zich grote zorgen te maken over het feit dat de huidige situatie misschien we blijvende gevolgen zal hebben als er niet snel verandering in komt.

Voor uienexporteurs in India waren de voorbije weken zenuwslopend. De prijzen op de Indiase markt bleven maar verder stijgen tot het punt dat Indiase consumenten ze zich niet langer konden veroorloven. De Indiase regering greep daarom in door een exportverbod in te stellen en uien uit andere landen te importeren.

“Dit is voor alle partijen een zeer ongelukkige situatie," zegt Manoj Barai, algemeen directeur van het Indiase exportbedrijf M.K. Exports. "We hebben op dit moment geen andere keuze dan onze uien op te slaan omdat de afzet op de lokale markt ook geen optie is. We hebben veel geïnvesteerd om te garanderen dat onze uien geen residuen van gewasbeschermingsmiddelen bevatten en aan de hoogste kwaliteitsstandaarden voor de export voldoen. Als we ze op de binnenlandse markt afzetten, dan maken we totaal geen winst. Daarnaast is het zo dat de Indiase markt de aantallen uien, die we voor de export beschikbaar hebben, niet op kan nemen."

Niet alleen voor uien is de situatie nijpend maar ook voor druiven. Barai licht dit toe: "De neerslag was dit jaar zeer onvoorspelbaar. Normaal gezien houden de regens tegen het einde van oktober op maar dit jaar hielden ze veel langer aan. De neerslag heeft schade aan diverse gewassen toegebracht en dit heeft geleid tot prijsstijgingen. Ik durf te stellen dat de oogst zo'n 50% lager is dan gebruikelijk. Er moet dringend verbetering in deze situatie komen. Als de omstandigheden voor Indiase exporteurs in de loop van de komende twee maanden niet verbeteren, dan ziet het er nog slechter uit."

Het mangoseizoen zou normaal gezien omstreeks 20 februari van start gaan maar gezien de huidige situatie bestaat de kans dat ook dit seizoen op een regelrechte ramp uit zal lopen. "We hebben fors geïnvesteerd in het aankomende mangoseizoen omdat we als doel hadden de aantallen met 35% te verhogen. Als de situatie echter niet verbetert voor aanvang van het mangoseizoen, dan zal dit de groei van onze activiteiten flink in de weg zitten," legt Barai uit. 

"Daar komt nog bij dat onze concurrenten zich zullen richten op markten waar wij van oudsher zaken mee doen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland en Nederland. Deze landen zullen op zoek gaan naar alternatieve markten en als ze hier goede ervaringen mee hebben, kan dit onze kansen voor de toekomst in gevaar brengen. Dit idee baart me grote zorgen."

Het besluit om uien uit andere landen te importeren, is geen doordacht besluit, meent Barai. "India importeert momenteel uien uit landen als uit Egypte in een poging de prijzen zoveel mogelijk te drukken. Heeft dit enig effect gehad? In alle eerlijkheid moet ik zeggen van niet. De import van Egyptische uien heeft geen enkel effect op onze binnenlandse markt gehad. Het enige wat we nu kunnen doen, is hopen dat de situatie snel beter wordt zodat de andere seizoenen die er nog aan zitten te komen eenzelfde lot bespaard blijven."

 

Voor meer informatie:
Manoj Barai
M.K. Exports
Email: mkexports.04@gmail.com
www.mkexports.co.in 

Publicatiedatum: