Papier op basis van zeezwier en dennenhout zorgt voor betere houdbaarheid fruit bij transport

Volgens cijfers van het Chileens Bureau voor Landbouwstudies en -beleid (Odepa) wordt iets meer dan de helft van het fruit dat in Chili geteeld wordt, geëxporteerd (2,6 miljoen ton van de 5 miljoen ton totale productie). Deze export genereert een jaaromzet van ongeveer 3.600 miljoen euro. Tussen de 3 en 5% van het vers fruit bereikt zijn bestemming echter niet. De boosdoeners zijn ziekteverwekkende microben die ervoor zorgen dat beschadigde producten weggegooid moeten worden.

Een groep wetenschappers van de Universiteit van Concepción in Chili heeft zich tot doel gesteld deze complexe en uiteindelijk ook dure problematiek aan te pakken met een innovatieve technologie op basis van dennenbomen en zeewier.

Inzicht in de processen na de oogst
Het probleem van voedselverspilling stelt zich uiteraard niet alleen in de fruitsector. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) stelt dat jaarlijks ongeveer 1,3 miljard ton voedsel wereldwijd verspild wordt.

Het bijzondere van fruit is dat het tijdens de verzending naar de verschillende bestemmingen, soms verre landen, op een correcte manier behandeld moet worden, met name door middel van doelmatige bewaar- en transportmethodes.

Momenteel worden materialen zoals gegaufreerd papier gebruikt om het fruit te beschermen tijdens het transport, maar het team van het Gibmar Laboratorium van het Biotechnologisch Centrum en de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit van Concepción heeft nu een prototype van biopapier ontwikkeld, waarvan de eigenschappen zorgen voor een nog betere bewaring van fruit.

Zeewier en dennen
"Het doel van dit project is het creëren van een bioactief papier op basis van zeewier, dat vermindering van de fruitverspilling met 60% mogelijk maakt. De verspilling wordt vooral veroorzaakt door oxidatie en rotting door microbiële werking die optreden tijdens het bewaar- en transportproces," verklaart dr. Cristián Agurto van het Gibmar-laboratorium. Het bioactief papier is gemaakt van hout van de montereyden (Pinus radiata) en bioactieve extracten van zeewier.

De ontwikkeling van dit biopapier kon rekenen op de steun van de Nationale Commissie voor Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek (Conicyt) en het Fonds ter Bevordering van Wetenschappelijke en Technologische Ontwikkeling (Fondef). Volgens een persbericht van De Chileense Vereniging van de Houtsector (Corma) is het vermogen van zeewierpapier om de aantasting en rotting van fruit tegen te gaan al aangetoond en bovendien gepatenteerd door de Universiteit van Concepción.

Voor de grondstoffen die wordt gebruikt bij de papierproductie beschikt Chili over twee miljoen hectare montereyden plantages en worden er jaarlijks ongeveer 360.000 ton bioactieve zeewierextracten geproduceerd in het land.

Bron: eldefinido.cl / simfruit.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven