Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-marktrapport week 46/2019

'Seizoen van de Spaanse satsuma's liep richting het einde'

Bij het klein citrus domineerden clementines de markt. Deze kwamen grotendeels uit Spanje, Italiaanse ladingen hadden slechts een aanvullend karakter. Het seizoen van Spaanse satsuma's liep richting het einde: de satsuma's stamden voornamelijk uit Turkije, de Spaanse completeerden het productpalet slechts. De Turkse import raakte men dankzij de lage prijzen over het algemeen vlot kwijt. Mandarijnen uit Spanje hadden de concurrentie uit Zuid-Afrika volledig van de markt gedrongen en stonden daarmee, afgezien van enkele Turkse leveringen, monopolie-achtig gereed.

De beschikbaarheid breidde zich over het algemeen uit. Door het koelere weer nam parallel hieraan de vraag toe. Deze kon echter zonder problemen gedekt worden. De kwaliteit overtuigde meestal. De prijzen bleven vaak op het bestaande niveau. In Frankfurt ontstond er voor Spaanse Oranules clementines een brede prijsspanne van 3,25 tot 4,50 euro per kratje van 2,3 kg. In Berlijn moest er voor clementines met of zonder blad tussen de 1,60 en 3 euro per kg betaald worden. In Keulen verbeterde de vraag zich tot aan vrijdag.

Appelen
Het aanbod had zich niet wezenlijk veranderd. De aanvoer en de interesse waren voldoende met elkaar in evenwicht. De verkopers konden meestal hun prijzen van de voorgaande weken vasthouden. Slechts heel zelden daalden de prijzen door een te zwakke vraag.

Peren
Over het algemeen verliep de handel eerder rustig. Lokaal konden de prijzen door een beperkte aanvoer iets verhoogd worden. Zo nu en dan verbeterden de afzetmogelijkheden van enkele variëteiten, wat echter geen grote uitwerkingen op de prijzen had.

Druiven
Met de toegenomen aanvoer vanuit overzee kwam er beweging in het aanbod. Er kon continu aan de vraag worden voldaan. Met name vlak voor het weekend namen de klanten graag druiven af. De prijzen tendeerden soms omhoog, wat aan de geringere Europese aanvoer lag.

Sinaasappelen
De lagere temperaturen verbeterden de vraag. Desondanks konden prijsverlagingen niet altijd voorkomen worden vanwege het enorme aanbod. De Zuid-Afrikaanse sinaasappelen leden vaker onder organoleptische gebreken, waardoor hun prijzen afbrokkelden.

Citroenen
Spaanse Primofiori citroenen domineerden de markt. Turkse Enterdonato citroenen wonnen bovendien aan betekenis. Zuid-Afrika en Cyprus completeerden het aanbod. De Turkse partijen waren weliswaar op alle markten vertegenwoordigd, maar werkelijke concurrentie van de Spaanse import vormden ze echter alleen in Berlijn en München.

Bananen
De productaanvoer vanuit de rijperijen viel niet bijzonder groot uit. Het aanbod dat beschikbaar gesteld werd, stemde daarmee over het algemeen voldoende overeen met de vraag. De handelaren konden daarom hun prijzen meestal op een constant niveau houden.

Bloemkool
Het aanbod aan de dominerende Duitse partijen was afgenomen. Het aanbod aan aanvullende Italiaanse, Belgische en Franse bloemkool nam daarentegen toe. Er kon dan ook zonder problemen aan de vraag worden voldaan.

Sla
Bij ijsbergsla eindigde het Midden-Europese seizoen, want de leveringen uit Nederland en Duitsland daalden merkbaar. Spanje domineerde de handel. Door een toegenomen aanbod daalden de prijzen van de distributeurs flink, wat de verkoop ten goede kwam.

Komkommers
De markt was van voldoende komkommers voorzien. De vraag was meestal bescheiden. De moeite die men deed om de afzet door middel van prijsverlagingen te vergroten, was vaak tevergeefs. De prijzen van snackkomkommers bleven op een onveranderd niveau.

Tomaten
De kopers waren over het algemeen niet tevreden met de uiterlijke eigenschappen van de tomaten. Omdat vraag en aanbod grotendeels met elkaar in evenwicht waren, bleven de prijzen op het bestaande niveau.

Paprika's
De prijzen gingen deels vanaf maandag merkbaar en blijvend omhoog, deels trokken ze in de loop van de week succesvol en ook flink aan.

Bron: BLE

Publicatiedatum: