Zoeken naar balans bij het verpakken van (vers)voedsel

Het gebruik van plastic verpakkingen voor (vers) voedsel ligt steeds meer onder vuur. Is een verpakking wel nodig? En zo ja, wat is dan de meest duurzame verpakkingsoplossing? Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt de balans tussen een effectieve verpakking en minder voedselverspilling met als doel een zo duurzaam mogelijke totaaloplossing vinden. Veel retailers hebben als doel om structureel minder verpakkingsmateriaal te gebruiken. Zij zijn al volop in gesprek met toeleveranciers om meer plasticvrije groenten- en fruitproducten in de winkels te krijgen zonder dat de voedselverspilling toeneemt. Steeds meer bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie zijn op zoek naar de duurzaamste oplossing voor verpakken.

Niet verpakken?
Verpakkingen hebben een beschermende functie. Zonder verpakking verdwijnt die functie, met het risico dat het product sneller bederft, waardoor de voedselverspilling toeneemt. Een goede verpakking verlengt de houdbaarheid van producten en voorkomt bederf. FAO-onderzoek toont aan, dat wereldwijd 45% van de jaarlijkse oogst aan groenten en fruit verloren gaat door voedselverspilling. In veel gevallen is dat het gevolg van een ontbrekende of gebrekkige verpakking. Om die reden bestaan er in Nederland op dit moment nog geen volledig plasticvrije verpakkingsketens voor versproducten. Een verpakking heeft naast de beschermende functie ook nog andere functionaliteiten, zoals informatieoverdracht, marketing en het bijeenhouden van aantallen producten. Het is nog een open vraag hoe 'iets anders' deze functies kan overnemen.

Quality Controlled Logistics
Quality Controlled Logistics is de naam van de benadering om de keten van versproducten intelligent te maken in het afstemmen van de kwaliteit van versproducten op de kwaliteitswensen van verschillende klantgroepen. Sensormetingen, data-uitwisseling naar de cloud en het invoeren van die gegevens in modellen maken het mogelijk om te sturen op de klantopvatting van 'kwaliteit', inclusief duurzaamheid. Deze bredere scope biedt de gelegenheid om anders naar de logistieke keten en de verpakkingsketen te kijken. Dankzij verbetering van de condities in de keten moet het mogelijk zijn om producten 'weerbaarder' te maken, zodat de productkwaliteit langer intact blijft. Daardoor zouden producten met minder verpakking toekunnen.

Alternatieve materialen
Onderzoekers werken ook aan de ontwikkeling van alternatieve verpakkingsmaterialen en de verduurzaming van de kunststofketen. Voor alle nieuwe opties is een beter milieuprofiel het uitgangspunt. Door slimme, samengestelde verpakkingen is dit profiel verder te optimaliseren. In sommige gevallen kan papier met een kleine hoeveelheid coating voor voldoende barrière-eigenschappen zorgen. Waterbestendigheid en de juiste waterdamp- en gasbarrière zijn erg belangrijke eigenschappen. Wageningse onderzoekers werken onder andere aan een toepassing met een vochtresistente coating van biologisch afbreekbaar materiaal.

Dynamische verpakking
Eén van de nieuwe ontwikkelingen is een dynamische verpakking gericht op een nog langere houdbaarheid en betere productkwaliteit voor de consument. Dit door Wageningen Food & Biobased Research gepatenteerde verpakkingsmateriaal reageert op de omgevingstemperatuur. Al naar gelang het product in de koeling staat of bij kamertemperatuur wordt bewaard, past de verpakking de doorlaatbaarheid aan op wat het versproduct nodig heeft. Daardoor blijft het product langer vers.

Klik hier voor de volledige longread van de Wageningen Food & Biobased Research. 

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven