Een derde van de aardappelen moet in sommige Britse regio's nog gerooid worden

Britse aardappeltelers hebben grote moeite met de aardappeloogst door verzadigde en overstroomde bodems. Ze zijn bang dat hierdoor een deel van hun gewassen moet worden afgeschreven. Volgens de laatste AHDB-cijfers zijn de noordelijke regio's het zwaarst getroffen met in het noordwesten nog 33% dat geoogst moet worden. In Yorkshire en Humberside moet nog 21% worden gerooid en in het noordoosten 15%.

Naar schatting zal 2-3% van het resterende gewas in het VK volledig worden opgegeven omdat de kwaliteit in de verzadigde bodems achteruitgaat in het natste jaar sinds 2012. Verwacht wordt dat dit cijfer zal stijgen naarmate we de maand december naderen zonder dat er aanwijzingen zijn dat de weersomstandigheden verbeteren.

David Eudall, van de AHDB (Agriculture and Horticulture Development Board), legde uit dat de natte weersomstandigheden een groot probleem zijn voor telers: "Telers hebben dit jaar onder uitdagende omstandigheden gewerkt om hun aardappelen te oogsten, wat een groot bewijs van hun veerkracht is."

De uitdaging ligt nu echter bij de telers die niet in staat zijn om de gewassen te oogsten, wat een verwoestend effect heeft op de cashflow van deze telers en op de arbeidskosten omdat machines stilstaan.

"Financieel gezien zal het een uitdagende periode worden voor degenen die niet in staat zijn om gewassen binnen te halen tijdens het drogere weer. Voor de rest van de aardappelen in de grond blijft het de vraag of de kwaliteit tot in het nieuwe jaar goed blijft."

Ondanks de regenval is nu 89% van de totale Britse oogst geoogst, met 95% van de oogst voltooid in het oosten van Engeland. Telers blijven hopen dat de resterende gewassen in het voorjaar, wanneer de bodemgesteldheid verbetert, kunnen worden gered.

Bron: fwi.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven