Europese Unie start WTO-handelsgeschil over Colombia's antidumpingsrechten op diepgevroren frites

De Europese Unie heeft bij de Wereldhandelsorganisatie WTO een geschil aanhangig gemaakt tegen onwettige antidumpingmaatregelen van Colombia ten aanzien van diepvriesfrites uit België, Duitsland en Nederland. De antidumpingrechten, die een jaar geleden door Colombia zijn ingesteld, zijn volgens de Europese Commissie onverenigbaar met het WTO-recht, zowel wat de inhoud als wat de instellingsprocedure betreft.

De rechten, die over een periode van 2 jaar op Europese invoer worden toegepast, variëren van ongeveer 3% tot 8%. Deze rechten beperken de toegang tot de Colombiaanse markt, waardoor bijna 85 % van de uitvoer van diepvriesfrieten uit de Europese Unie naar deze markt is getroffen, met een waarde van meer dan 19 miljoen euro per jaar.

De eerste stap van de geschilbeslechting bestaat uit 60 dagen overleg. Het overleg in het kader van de WTO zal de Europese Unie en Colombia de gelegenheid bieden om via onderhandelingen tot een oplossing te komen. Indien het vandaag aangevraagde overleg met Colombia niet tot een bevredigende oplossing leidt, kan de Europese Unie de WTO vragen een panel op te richten om uitspraak te doen over de aan de orde gestelde kwesties.

Bron: Europese Commissie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven